Herbruikbare verpakkingen voor elke lunch
Kenniswijzer > Zwerfvuil > Verpakkingen > Herbruikbare verpakkingen voor elke lunch

We weten het allemaal: wegwerpverpakkingen zijn geen goede zaak voor onze natuur. Want helaas komen nog heel wat van die verpakkingen op de grond terecht. Met een herbruikbaar alternatief, verkleinen we de kans dat wegwerpverpakkingen achteraf op straat of in de natuur terechtkomen.  

Als je overstapt op een brooddoos of een andere herbruikbare lunchverpakking bespaar je maar liefst 220 plastic zakjes per jaar. Bovendien bestaat 3% van ons zwerfvuil of 500 ton uit plastic verpakkingen voor eenmalig gebruik. Een kleine switch met grote impact!  

Reden genoeg dus om het nodige materiaal in huis te halen. Een brooddoos en drinkfles kennen we allemaal. Maar intussen zijn er heel wat alternatieven op de markt. 

1. Bento box of lunchbox

De bento box is de Japanse variant van wat wij kennen als een lunchbox. Die box bestaat uit meerdere lagen en verschillende vakjes. Een Japanse bento lunch bestaat officieel uit vijf compartimenten: twee vakjes voor koolhydraten zoals rijst of pasta, een vakje voor eiwit zoals vlees, vis, melk, kaas en eieren en twee vakjes voor fruit en/of groente. Dankzij de vakjes kan je etenswaren goed gescheiden houden. Zo kan je een stapel boterhammen aanvullen met rauwkost, of een slaatje combineren met een sneetje brood. Variatie troef!  

Bento box

 

2. Foodwrap of sandwichzak 

Neemt een brooddoos te veel plek in, of passen jouw broodjes er niet in? Dan is de foodwrap een goed alternatief. Deze wraps en zakjes hebben een speciale coating, zodat ze niet lekken. 

Je kan een foodwrap makkelijk schoon maken met een vochtig doekje. Is hij erg vuil, dan kan hij ook in de wasmachine! Voordeel is dat die na je lunch weinig ruimte inneemt. 

lunchzakje foodwrap

 

3. Bijenwasdoek 

Er bestaan ook foodwraps uit bijenwas. Dat is een natuurlijke, herbruikbare voedselverpakking. Bijenwasdoeken kan je thuis gebruiken om etensresten zoals kaas, brood, groenten te bewaren. Makkelijk inzetbaar ter vervanging van plastic folie en al zeker van aluminiumfolie. Maar je kan de wraps ook gebruiken om je broodlunch of koekjes in mee te nemen. En wees gerust, het geeft geen honingsmaak af. 

Een bijenwasdoek kan je gewoon afwassen met lauw water en eventueel een beetje mild afwasmiddel. Gebruik liever geen bijenwasdoek voor rauw vlees of vis. Bij het afwassen daarvan is heet water nodig en dat zou het doek laten smelten.

bijenwasdoek bijenwasdoek

 

4. Food jar 

Nood aan wat warm comfort food? Een thermische voedselbeker behoudt warmte en smaak. Je kan hem gebruiken voor soep, warme salade, etensrestje, granola met yoghurt ...  

food jar

 

5. Drinkflessen (met of zonder geurpods) 

Ook op vlak van drinkflessen is er tegenwoordig een arsenaal aan leuke opties. Het gebruik van een herbruikbare drinkfles loont zeker. Op één jaar tijd bespaar je minstens 150 plastic wegwerpflessen bij frequent gebruik van je herbruikbaar exemplaar. Let bij je keuze op de details. Stem de hoeveelheid af op je verbruik maar denk ook aan het gewicht. Voor kinderen zijn er varianten met een rietje of drinkdop. Sta ook stil bij hoe je de drinkfles kan meenemen: moet die in een boekentas of handtas passen, wil je hem graag met een haak vasthangen?  

Producten proberen ons te verleiden met hippe designs en nieuwe functionaliteiten. Denk maar aan de drinkflessen met geurpods. De pod geeft een aroma (kers, munt, cola) af aan het water. Je drinkt dan water, maar proeft het aroma. Wil je de real deal, dan zijn er ook waterflessen met fruitfilters of infusers beschikbaar.  

Een lekkende drinkfles is het laatste wat je wenst. Kijk dus zeker uit naar lekvrije exemplaren. Een goed vergrendelde dop zorgt daarvoor. Handig is ook dat je de drinkfles in de vaatwasser kunt plaatsen.  

 

6. Thermos of koffiebeker 

Voor je koffie, thee of andere warme drank kan je een thermos of een herbruikbare (koffie)beker inschakelen. Denk vooraf na hoe je die wil gebruiken. Een koffiebeker is ideaal voor koffie die je onmiddellijk wil drinken. De beker heeft een gaatje in het deksel. Wil je koffie of thee meenemen naar je werk of voor een picknick, dan kan je best kiezen voor een thermos (met beker) die lekvrij is.  

herbruikbare koffiebeker

 

Dit is slechts een hap uit het uitgebreide aanbod aan herbruikbaar materiaal. We raden echter aan om er zeker eens van te proeven! 

Bij meer en meer handelaars kan je met je eigen herbruikbare doos of foodwrap terecht voor een slaatje of een belegd broodje. Vraag er zeker naar. En wist je dat je bij sommige koffiebars, een korting krijgt met je eigen beker! Waar wacht je nog op? 

Potjes welkom

Hang deze affiche op en laat je klanten weten dat ze in jouw handelszaak een eigen potje, food wrap, drinkbeker ... kunnen meenemen.