Veel scholen en verenigingen geven al het goede voorbeeld en bannen wegwerpmateriaal voor de lunch en vieruurtjes. Het gebruik van brooddozen, drinkflessen en doosjes voor koekjes of fruit is er een must! Het is ook een verplicht actiepunt bij een eerste deelname aan Operatie Proper. Zo zorgen we voor minder afval en is de kans dat verpakkingen op de grond belanden veel kleiner.
Maar hoewel het verplicht is, is het voor sommige scholen en verenigingen een uitdaging om dit engagement van iedereen te verwachten of te verkrijgen.
Aanpak
Enkele tips om het te introduceren
- Communiceer waarom je deze maatregel invoert: minder afval, minder kans dat afval op de grond belandt!
- Communiceer op maat van de leerlingen/leden. Bv. Gebruik het Kamoshibaiverhaal Red de broodddoos van MOS voor kleuters.
- Communiceer op maat van ouders. Geef hen voldoende informatie over waarin de maatregel kadert, waarom de maatregel er is en betrek hen bij de juiste aanpak. Vraag dat ze koekjes in bulk aankopen …
- Zet de verplichting duidelijk in het (school)reglement en verwijs ernaar in communicatie.
- Geef als leerkrachten of als (bege)leiding altijd het voorbeeld, ook op uitstap.
- Voorzie een systeem om de materialen te verzamelen: in bakken, in rekken … Zeker bij jonge kinderen is dit een aanrader.
- Zet de namen op de materialen of geef de opdracht aan de ouders om alles te labelen.
Enkele tips om het vol te houden
- Voorzie voldoende drinkwaterpunten om de drinkbus te vullen.
- Bedank ouders. Maak (samen met de leerlingen/leden) bijvoorbeeld leuke brooddoosbriefjes en stop ze na de lunch in de lege brooddozen van de leerlingen/leden. Daarmee verras je zeker en vast de ouders.
- Voorzie materiaal voor wie het financieel moeilijk heeft.
- Organiseer een samenaankoop, maak posters of steek een leerkracht of leiding in één of ander zot kostuum … zoals onderstaande voorbeelden!
- In de lagere school kan je elke dag één of twee kinderen aanstellen om te helpen bij het (her)vullen van de drinkbussen.
- Als school of vereniging kan je zelf instaan voor de aankoop van koekjes of fruit dat je in bulk of grote verpakking kunt aankopen. Zo vermijd je (individuele) verpakkingen.
Inspiratie
Sint-Michielscollege Brasschaat
Het Sint-Michielscollege te Brasschaat schreef een posterwedstrijd uit. De opdracht: ‘Maak afzonderlijk of in duo een leuke poster met een klinkende slogan. Upload jouw poster via Smartschool en win een leuke prijs.’
Er waren vier categorieën, waaronder ‘gebruik een brooddoos’ en ‘gebruik een drinkbus’. Per onderwerp werd een winnaar gekozen die een filmticket kreeg.
Sint-Paulusinstituut Herzele
Bij het Sint-Paulusinstituut te Herzele nodigen ze iedereen uit om geen plastic flesjes mee te nemen naar school. Iedereen krijgt ook de kans om aan betaalbare prijs een herbruikbare drinkfles aan te kopen. De petflessenman nam er ook een kijkje!
OKAN Kortrijk
Om leerlingen en leerkrachten in de richting van herbruikbaar materiaal te sturen, maakte OKAN Kortrijk een overzichtelijke en sterk visuele poster. Die wordt opgehangen in alle klaslokalen en vaak bezochte ruimtes. Elke leerling kreeg ook een nieuwe drinkfles.
GBS Beveren Centrumschool
GBS Beveren Centrumschool maakte afsprakenposters die in elke klas ophangen. Ze stelden de ouders via mail op de hoogte van het verplichte gebruik van herbruikbaar materiaal. Leerlingen en leerkrachten controleren het correcte gebruik.