Om een consument kennis te laten maken met een product of een dienst wordt er aan sampling/flyeren gedaan. De consument krijgt dan een sample in handen, waardoor hij/zij het product kan proberen. Zo wordt hij/zij enthousiast gemaakt om het product of dienst te kopen.
Samplingacties op het openbaar domein veroorzaken vaak echter ook zwerfvuil. Hier enkele tips en tricks die het zwerfvuil moeten tegen gaan:
Preventie
Voor je eraan begint: stel jezelf de vraag of het uitdelen van een flyer of sample nodig is. Misschien is een infostand of communicatie in de winkel voldoende?
Als een samplingactie toch nuttig is, overweeg dan zeker volgende zaken:
- Is het bij een drank- of eetsample nodig om een volledig blikje of flesje mee te geven?
- Voorzie eventueel kleine proevertjes aan de stand zelf. Indien een consument het dan niet lekker vindt, kan hij/zij het bekertje gewoon laten staan of in de vuilnisbak gooien.
- Probeer consumenten ook preventief aan te spreken op hun wegwerpgedrag, zodat ze makkelijker het gewenste gedrag stellen: ‘Als het blikje leeg is, of als u het drankje niet lekker vindt, gooi het dan gerust hier in de vuilnisbak’.
- Geef geen onnodige zaken mee die makkelijk in zwerfvuil veranderen (bijv. plastic folie rond een rietje).
- Zorg ervoor dat de samplingartikels en flyers niet kunnen wegwaaien voor het uitdelen ervan.
- Flyers of samples dienen enkel door de verantwoordelijken te worden uitgedeeld. Leg ze dus niet zomaar op tafel. Dit vermijdt dat de flyers zouden gaan vliegen of dat er (per ongeluk) meerdere flyers worden meegenomen, die dan op de grond kunnen belanden.
- Dozen e.d. plaats je best onder of achter de stand (plek die niet toegankelijk is voor publiek)
Infrastructuur
- Plaats een vuilnisbak dicht bij je standje die makkelijk bereikbaar is voor consumenten. Duid aan waar jouw en eventueel ook nog andere vuilnisbakken staan.
- Kies voor een vuilnisbak of container die bestand is tegen tal van weersomstandigheden, denk bv. aan een rolcontainer met inwerpopening bovenaan.
- Maak regelmatig de vuilnisbak leeg, zodat er voortdurend plaats is om afval te deponeren.
- Maak bij voorkeur gebruik van gescheiden inzameling: voorzie dus meerdere vuilnisbakken en geef duidelijk aan welk afval waar behoort.
Omgeving
- Zorg dat de omgeving waar je aan sampling doet, proper is en blijft. Let erop dat verpakkingen, flyers en ander afval dat er al lag, opgeruimd zijn alvorens je begint met je actie.
- Ruim, indien nodig, afval tijdig op. Begin zeker een halfuurtje voor het einde van de actie rondom de stand op te ruimen.
- Zorg ervoor dat lege dozen of samples niet blijven staan, maar (onmiddellijk) in de vuilnisbak belanden. Een vuile omgeving trekt namelijk meer vuil aan.
Communicatie
- Wijs de consument de weg naar de vuilnisbak.
- Vraag de consument het afval op een milieubewuste manier weg te doen thuis of in de aanwezige vuilnisbak.
- Zorg dat er duidelijke (sorteer)communicatie aanwezig is op de vuilnisbak en dat deze zichtbaar is voor de consument. In de sorteerwinkel van Fost Plus vind je tal van communicatie terug: desorteerwinkel.be
Handhaving
- Zie je een consument het verkeerde gedrag tonen, spreek hem/haar er dan op aan en vraag of hij/zij het afval op een correcte manier wil weggooien.
Participatie
- Creëer je zelf afval tijdens je samplingactie? Voorzie hiervoor een vuilnisbak en toon het goede voorbeeld door het in de juiste vuilnisbak weg te gooien.
- Ruim na de samplingactie de omgeving op en zorg dat je alles proper achterlaat.
Download hier de infosheet met enkele tips om je samplingactie zwerfvuilvrij te laten verlopen!