Izegemse zwerfvuilactie: 1 van de 100
Kenniswijzer > Kleine of grote evenementen > Lenteschoonmaak > Izegemse zwerfvuilactie: 1 van de 100

Naar jaarlijkse gewoonte organiseerde de stad Izegem een grote zwerfvuilactie in het kader van de Lenteschoonmaak van Mooimakers. In 2021 motiveerde Izegem haar inwoners om deel te nemen aan de zwerfvuilactie onder de noemer 'Word jij 1 van de 100?'. 

Normaalgezien zetten diverse verenigingen en tientallen vrijwilligers de schouders onder een propere buurt. In 2021 rekenen ze op alle inwoners en hun bubbel. Stad Izegem deelde haar grondgebied op in 100 stukken. Iedereen kon, samen met zijn of haar bubbel, een stuk claimen. Wie dat deed, engageerde zich om drie weken lang dat stukje op te ruimen en proper te houden.

Deelnemers konden rekenen op opruimmateriaal van Mooimakers. De stad bezorgde vooraf een pakket bestaande uit hesjes, grijpstokken, handschoenen en witte vuilniszakken. Het verzamelde afval werd nadien op drie momenten opgehaald door de dienst werkplaatsen.

Izegem_verdeling_grondgebied

 

Grijp je rijk

Wie deelnam aan de zwerfvuilactie maakte kans op een mooie prijs. Via het ‘schijt je rijk-principe’ duidde een onschuldige hand 10 winnende vakjes aan. De personen die één van die vakjes claimden, werden beloond met een Izegem Kadobon ter waarde van 100 euro..

Kindergemeenteraad ruimde mee op

Enkele leden van de kindergemeenteraad zetten de zwerfvuilactie mee in de kijker. Zo vertelde kinderschepen van milieu Ode Vankeirsbilck in een promofilmpje meer over haar engagement als Mooimaker. Op regelmatig tijdstippen gaat Ode vrijwillig op pad om zwerfvuil op te ruimen in de omgeving van het Frunpark. Met de video wil Ode een warme oproep doen aan alle Izegemnaren om zich mee in te zetten voor een propere stad.

filmpje Ode