Jaarlijkse strandschoonmaak Eneco Clean Beach Cup
Kenniswijzer > Natuur en recreatie > Kust > Jaarlijkse strandschoonmaak Eneco Clean Beach Cup

België neemt op de eerste zondag van de lente telkens deel aan de Eneco Clean Beach Cup. Dit is een grote strandschoonmaak in samenwerking met alle Belgische surfclubs en enkele gemeenten in Nederland. Initiatiefnemer van deze jaarlijkse opruimactie is de Surfrider Foundation Europe. Naar jaarlijkse gewoonte wordt telkens een andere badstad in het middelpunt gezet van waar Studio Brussel live de ether in gaat. Eneco Clean Beach Cup pleit al sinds 2010 voor meer preventie

  • In 2018 werd op zestien locaties aan de Belgische kust strandafval opgeruimd. Bijna 4000 vrijwilligers haalden niet minder dan 5,5 ton afval op tussen de Panne en Knokke.
     
  • In 2019 werd er aan 17 Belgische kustsurfclubs en in 1 Nederlandse en 4 Franse gemeentes duchtig strandafval en zwerfvuil opgeruimd. Deze tiende editie verbrak alle records: 7500 surfers en sympathisanten ruimden -verspreid over een wandelafstand van 76,5 km- samen 11,5 ton strandafval op.
     
  • In 2020 was een massale opruimactie niet mogelijk vanwege corona, maar toch hebben in totaal 699 ploggers in hun bubbel in totaal maar liefst 16.910 liter afval verzameld!