Landen pakt zwerfvuil langs verbindingswegen aan
Kenniswijzer > Hotspots > Wegen > Landen pakt zwerfvuil langs verbindingswegen aan

Situering

In 2018 startte de stad Landen een coachingtraject op met Mooimakers. Eén van de hotspots die zij wilden aanpakken samen met een coach van Mooimakers waren de verbindingswegen en het zwerfvuil dat daar langs terecht kwam. De Technische Uitvoeringsdienst en Technische Ondersteuning ('TULO') kreeg namelijk vaak meldingen over zwerfvuil langs invals- en verbindingswegen in het landelijke Landen. De stad Landen beschikt dan ook over een groot aantal invals- en verbindingswegen, maar liefst 42 in totaal.

Aanpak

Om de problematiek goed in kaart te brengen, mat TULO een jaar lang het zwerfvuil dat werd opgeruimd. Elke maand werd een meting gedaan en onmiddellijk na de meting werd het afval opgeruimd.

Hieronder vind je de metingen voor twee gebieden terug. De metingen worden weergegeven in volume. Elke eenheid (1) staat voor een volle afvalzak van 120 liter:

 

Landen

Landen

Resultaat

Tijdens de analyse van de verzamelde data werden twee grote tendensen herkend:​

  • De meest problematische straten kenden een sterke daling van het zwerfvuil​, dankzij het maandelijkse opruimen van het zwerfvuil.
  • Straten waar tijdens de metingen nooit meer dan twee zakken werden opgehaald, kenden ook een daling van het zwerfvuil dat werd achtergelaten, maar de tendens is minder sterk herkenbaar. ​

Conclusie

Het opruimen van de gemeten straten bleek een sterke impact te hebben op het gedrag van mensen die zwerfvuil achterlaten. ​Dit onderstreept nog maar eens de theorie van "vuil trekt meer vuil aan".

De volgende stappen in de strijd tegen zwerfvuil (in dit geval met focus op communicatie en handhaving) worden nog verder uitgetekend en gemonitord.