Plajakken in Kortrijk: zwerfvuil ruimen in een kajak
Kenniswijzer > Zwerfvuil > Zwerfvuilvrijwilligers > Plajakken in Kortrijk: zwerfvuil ruimen in een kajak

In het kader van Operatie Proper ruimt de Koninklijke Kortrijkse Yacht & Kano Club (KKYKC) zwerfvuil op telkens ze het water op gaan. Een engagement waar de sportclub met veel drive voor wil gaan en waar een beloning aan vast hangt.

Elke maand gaan de kajakkers en kanovaarders van de Kajak Club aan de Visserskaai op pad en ook tijdens de verschillende sportstages en zomerkampen is het Mooimaken nooit ver weg. Meestal gaat een groep op het water en ruimen anderen de oevers mee op. Het Mooimaken is bij de kajakclub al bijzonder goed ingeburgerd. De combinatie van zwerfvuil rapen met een kajak, wordt ook wel eens plajakken genoemd. Zoals de term ploggen die overvloog vanuit Zweden

“Het is jammer dat het nog altijd nodig is, maar de drive binnen onze club is prachtig om te zien,” zegt Kortrijkzane Elke Blancke. “Ik kende het principe van de Mooimakers al, omdat ik me al engageerde binnen Kortrijk Kraaknet. Toen ik zag dat je je ook als sportclub kon engageren, twijfelde ik niet. Meteen sprongen ook tal van andere ouders en clubleden mee op de kar.”

De cheque die ze van Imog in ontvangst mogen nemen, investeren ze verder in duurzaamheid.

(Dit artikel kwam mee tot stand met de hulp van de Krant van West-Vlaanderen).