Schapen begrazen Gentse bermen
Kenniswijzer > Natuur en recreatie > Waterlopen > Schapen begrazen Gentse bermen

Sinds 2010 onderhoudt een herder met zijn kudde schapen een deel van de Gentse bermen en taluds langs waterlopen. De schapen onderhouden van mei tot september de bermen op een milieuvriendelijke manier. Ze grazen ook op plaatsen die voor bermmaaiers en afzuigmachines moeilijk bereikbaar zijn, bijvoorbeeld op steile oevers.

Vroeger bleef het maaisel van de maaimachines ook liggen. Dat zorgde voor een slordig uitzicht en het was slecht voor de vegetatie. Vaak staan er langs de waterlopen ook hagen of bomen boven op het talud. Die ondervonden regelmatig schade van de maaimachines. Schapenbegrazing bood ook hier dan de ideale oplossing. Nu begrazen schapen een deel van de taluds.

Door het onderhoud dat de schapen doen langs de oevers blijven deze er op een propere manier bij liggen. Een propere omgeving trekt minder zwerfvuil aan als een onverzorgde omgeving.

De voordelen

  • Schapen eten al het gras op en laten dus geen maaisel achter.
  • Schapen geven insecten, amfibieën en andere kleine dieren de kans om te ontsnappen.
  • Via hun mest en wollige vacht verspreiden ze plantenzaden.
  • Doordat ze hier wat korter grazen, daar wat langer zorgen ze voor variatie in de vegetatie.
  • Propere omgeving trekt minder zwerfvuil aan

Zo zorgt de kudde schapen voor waardevolle bermvegetaties. Bovendien beschadigen ze geen bomen en hagen. Ze gebruiken ook geen brandstof en vervuilen het milieu niet.

Goed om te weten

Regen en wind houden de schapen niet tegen. Ze grazen overdag en gaan iedere avond naar een nachtweide. Daar krijgen ze te drinken en kunnen ze rustig herkauwen. De herder kijkt de hoeven na en geeft zijn schapen alle verzorging die ze nodig hebben.