Zwerfvuil in Menen gehalveerd door cameratoezicht
Kenniswijzer > Handhaving > Camera's > Zwerfvuil in Menen gehalveerd door cameratoezicht

In Menen nam het zwerfvuilprobleem alsmaar grotere proporties aan. Om daar een einde aan te maken zette afvalintercommunale MIROM Menen zes camera’s in. Met resultaat: op vijf jaar tijd halveerde de hoeveelheid sluikstorten.

74.000 liter per jaar, zoveel zwerfvuil en sluikstorten werd er in 2011 opgehaald in Menen. Per inwoner was dat 4,5 keer meer dan in Wervik, een vergelijkbare gemeente qua demografie en graad van verstedelijking. Vooral de 33 glasbollen in Menen en omstreken zogen sluikstorten aan. Om komaf te maken met het sluikstorten rond glasbollen kocht afvalintercommunale MIROM Menen in 2012 een camera aan. Op vandaag zet de intercommunale zes camera's in tegen sluikstorten. Deze worden verspreid over de drie aangesloten gemeenten en worden regelmatig verplaatst, in functie van de hoeveelheid opgekuist zwerfvuil en de mogelijkheden voor een goede cameraopstelling.
 

Politie inschakelen

Elke week bekijkt MIROM Menen de camerabeelden. Zien ze dat iemand sluikstort en is die persoon herkenbaar in beeld, dan worden de beelden rechtstreeks doorgestuurd naar de politie voor verdere afhandeling. Komt ook de nummerplaat herkenbaar in beeld, dan maakt MIROM Menen een bestuurlijk verslag voor een gemeentelijke administratieve sanctie op. Naast een boete kan er ook gemeenschapsdienst opgelegd worden, namelijk inzet op het recyclagepark of mee helpen opkuisen aan de glasbolsites. Het cameratoezicht heeft duidelijk een ontradend effect: op vijf jaar tijd halveerde de hoeveelheid sluikstorten en zwerfvuil in Menen. Waar het in 2011 nog om 2,27 liter per inwoner ging, moest de gemeente in 2016 nog maar 1 liter per inwoner ruimen. Hier lees je een overzicht van over de jaren heen

Cijfergegevens Menen