Zwerfvuil vermindert dankzij nieuwe vuilnisbakken in speeltuin te Waasmunster
Kenniswijzer > Zwerfvuil > Meten is weten > Zwerfvuil vermindert dankzij nieuwe vuilnisbakken in speeltuin te Waasmunster

Oorspronkelijke situatie

Het wijkspeelplein 'Hollandse Molen' in Waasmunster is een trekpleister voor jong en oud in de buurt. Helaas werd er ook regelmatig zwerfvuil achtergelaten. Op het plein stonden in de uithoeken twee kleine oranje vuilnisbakjes, maar die zaten dikwijls overvol (zie foto's onderaan). Daarnaast waren er jarenlang problemen met overmatig zwerfvuil op het speelplein en waren de vuilnisbakken regelmatig slachtoffer van vandalisme.

 

Maatregelen

Waasmunster - dat sinds 2018 in een coachingtraject met Mooimakers zit - heeft daarom samen met de Mooimakers-coach naar een gepaste oplossing voor deze problematiek gezocht. Om de vernieling van vuilnisbakken tegen te gaan en tegelijk meer opvangcapaciteit te creëren, werden de kleine oranje vuilnisbakjes vervangen door vier grotere (en sterkere) exemplaren.

De vuilnisbakken (zie foto onderaan) staan telkens per twee, waarbij de ene vuilnisbak bedoeld is voor restafval en de andere voor PMD. Dit maakt van het pleintje ook meteen de eerste plek in Waasmunster waar men op openbaar domein aan gescheiden inzameling doet. 

 

Metingen voor & na

Om de situatie voor en na de maatregelen goed te monitoren, heeft de gemeente heel wat metingen uitgevoerd: vijf metingen gebeurden voor de plaatsing van de nieuwe vuilnisbakken en vier erna. De resultaten zijn spectaculair: dankzij de nieuwe vuilnisbakken daalde het zwerfvuil met maar liefst 57,5%!

 

Grafiek
Blauw = aantal stuks zwerfvuil voor de maatregelen
Groen = aantal stuks zwerfvuil na de maatregelen

Huidige situatie

Sinds de nieuwe vuilnisbakken er staan, heeft het lokaal bestuur nog maar één keer melding gekregen van een omgeduwde vuilnisbak, zonder schade als gevolg. Daarnaast kan Waasmunster ook op een structurele zwerfvuilvrijwilliger rekenen die het plein proper houdt.