Nieuws & Inspiratie

Beste idee uit The Litter Challenge komt van Sint-Gummaruscollege te Lier

Sint-Gummaruscollege

Via Mooimakers konden een aantal middelbare scholen dit schooljaar meedoen aan The Litter Challenge. 16 scholen hebben een idee ingezonden voor de wedstrijd die aan het project gekoppeld is.

Het beste idee komt van de leerlingen van het 5e jaar uit de richting Marketing & Ondernemen en de richting Accountancy & IT van het Sint Gummaruscollege in Lier, met hun concept ‘Recycleren is mijn ding’. Proficiat!

De leerlingen van 5MO merkten op dat er tijdens evenementen op school vaak afval blijft rond slingeren. Ze creëerden een mobiele vuilnisbak(fiets) waarin vuilnis gesorteerd kon worden. Wie afval in de vuilnisbak deponeerde, werd getrakteerd op de zelf gemaakte rap 'Recycling is mijn ding!'. De leerlingen van 5MO liepen ook zelf rond om zwerfvuil op te rapen.

Door verschillende gedragsbeïnvloedingstrategieën te combineren (maak positieve associaties, geef een duwtje in de rug, geef het goede voorbeeld, …) bedachten ze een doeltreffend idee dat inzetbaar is op verschillende evenementen. Bewustmaking is nog steeds essentieel in de strijd tegen zwerfvuil.

Naast de toepassing van de verschillende strategieën, waardeerde de jury hun persoonlijke toets met de rap en de 'gepimpte' bakfiets. Het feit dat het idee op andere evenementen toepasbaar is, is een pluspunt.

De winnende klas krijgt een certificaat en elke leerling van 5MO een herbruikbare drinkbus.