Nieuws & Inspiratie

Wist je dat ... gemaaid gras achterlaten in de berm schadelijk is voor het milieu? 

gemaaid gras

Tijdens de maand mei hebben heel veel Vlamingen hun gras bewust (langer) laten groeien. Maar ondertussen is het misschien wel broodnodig om je grasmachine van stal te halen, alvorens je tuin verandert in een spreekwoordelijk oerwoud. Maar waar moet je met dat gemaaid gras naartoe? En wat moet je zeker niet doen! 

 

  1. Gazonmaaisel is perfect geschikt om als mulchlaag te gebruiken. Het remt het onkruid, houdt de onderliggende bodem vochtig en geeft tegelijk voedingsstoffen en – na vertering – structuur aan de onderliggende bodem.  

  2. Wat kort gazonmaaisel kan je gerust aan je kippen geven. Let op: geef hen niet te veel maaisel en strooi het niet te dik in de ren. Als kippen veel van dat korte gras eten, kunnen ze ziek of mager worden van de opstopping in hun krop.  

  3. Je kan compost maken van je gazonmaaisel. Voeg het maaisel eerder met mondjesmaat en goed gemengd met bruin materiaal toe aan je thuiscompostering.  

  4. Voer je maaisel apart als groenafval af via het recyclagepark of huis-aan-huis-inzameling van groenafval (als je gemeente die aanbiedt). Je ontlast daarmee de gft- verwerking. Op die manier wordt er van je gras gecertificeerde compost gemaakt in een professionele compostering, net zoals van gft.  

 

Zorg dus met andere woorden voor een kwalitatieve (professionele) verwerking van je grasmaaisel. Het kan verleidelijk zijn om je grasmaaisel op een hoop of in een berm te gooien. Maar dit heeft nadelige gevolgen voor o.a. het milieu:  

  • Grote hoeveelheden gras beïnvloeden de bodem, waardoor het ecosysteem in de war geraakt. Zo verdwijnt de bloemenrijke vegetatie en wordt die overgenomen door ruige kruidensoorten als brandnetels.  

  • Daarnaast heeft het ook nadelige gevolgen voor dieren, ze kunnen er namelijk ziek van worden.  

  • Het is een grote bron van ergernis voor natuurliefhebbers. Niks zo jammer als een mooi stukje natuur dat verloederd wordt door afval dat er niet thuis hoort.  

  • Het brengt extra werklast en kosten met zich mee. Boswachters en arbeiders moeten het opruimen en dit gebeurt vaak met behulp van gespecialiseerde partners.   

  • Weet ook dat als je grasmaaisel op openbaar terrein gooit (bv. aan de rand van een bos of in een berm), dit een vorm van sluikstorten is. En dat is strafbaar.  

 

* Artikel geïnspireerd op een persbericht van de OVAM en Vlaco: Wat met uw grasmaaisel na ‘Maai mei niet’? Vermijd om al uw maaisel meteen met het gft mee te geven (vlaanderen.be)