Nieuws & Inspiratie

Bouwsector draagt (bak)steentje bij

Baksteentje bijdragen

Tal van sectoren engageerden zich de voorbije jaren om zwerfvuil en sluikstort tegen te gaan. Door de ondertekening van het zwerfvuilcharter in 2021 kwamen hier enkele nieuwe sectoren bij. Een van die industrieën is de bouwsector. Vanuit de Bouwunie en Embuild Vlaanderen werden tot nog toe verschillende initiatieven op poten gezet, onder andere in samenwerking met Mooimakers. In het kader van World Cleanup Day doen beide koepelorganisaties en Constructiv een warme oproep naar hun leden om een opruimactie te organiseren op 16 september om de eigen werf en de nabije omgeving zwerfvuilvrij te maken.

Het zwervuilcharter

Minister Demir stelde begin 2021 een zwerfvuilcharter op, in samenwerking met verschillende betrokken publieke en private sectoren, om de strijd tegen zwerfvuil en sluikstort nog meer doorgedreven aan te pakken. In dit charter werden acties beschreven die op korte termijn kunnen helpen om zwerfvuil tegen te gaan. Een van de vele sectoren die het charter ondertekende, was de bouwsector. Als vertegenwoordigers van deze sector zetten Bouwunie en Embuild Vlaanderen zich in voor de bewustmaking van hun leden over deze problematiek.

Een (bak)steentje bijdragen

Tot op heden werden door beide koepelorganisaties al enkele mooie initiatieven op poten gezet. In samenwerking met Mooimakers publiceerde Bouwunie een zogenoemde ‘Bouwmemo’, waarin ze haar leden tips & tricks meegeeft om (z)werfvuil te vermijden. Deze tips kregen een concrete uitwerking bij bouwbedrijf Van Damme Bouw te Oostakker, die Bouwunie als case publiceerde in Bouwnieuws.  Daarnaast roept Embuild Vlaanderen haar leden via haar magazine Bouwbedrijf op om actief een (bak)steentje bij te dragen in het kader van de problematiek. Ook Mooimakers zet zich in om beide koepelorganisaties te ondersteunen, door hen onder andere te voorzien van opruimmateriaal en door specifieke artikels over de bouwsector aan te bieden in hun Kennisdatabank.

World Cleanup Day

Op 16 september gaat de bouwsector nog een stapje verder: in samenwerking met Mooimakers organiseren Bouwunie, Embuild Vlaanderen en Constructiv, de dienstverlenende organisatie van en voor de bouwsector, voor de eerste keer een grootschalige opruimactie. Ter gelegenheid van World Cleanup Day worden al hun leden en partners uitgenodigd om deel te nemen aan de actie om hun eigen werf en de omgeving zwerfvuilvrij te maken. Bovendien roepen zij alle Vlaamse bouwondernemingen op om die dag foto’s van de opruimactie te delen op social media met de hashtag #zwerfvuilactievandebouw. De 20 origineelste foto’s mogen een Herasbache voor op de werf in ontvangst nemen. Er kwamen alvast heel wat positieve reacties vanuit verschillende hoeken binnen de sector. Zowel technische scholen, kleine bouwondernemingen als grote internationale spelers steken vandaag op verschillende locatie verspreid over Vlaanderen de handen uit de mouwen.

Samen met miljoenen mensen in 150 landen wil de bouwsector die dag bijdragen aan een mooiere leefomgeving, zowel op als naast de bouwwerf. Meer informatie op de website van Mooimakers.