Zomer in zicht! Dat betekent gezellig buiten bijpraten. Organiseer jij samen met je buren een burendag? Dan is afval onvermijdelijk ook van de partij! Met deze checklist zorg jij ervoor dat de straat na je feestje netjes achterblijft.
1. Toon de weg naar de vuilnisbak
Zwerfvuil ontstaat snel. Een lege verpakking op een tafel is met een beetje wind zo weg. Zet daarom al bij de start van je buurtfeest (en ook tijdens de voorbereidingen ervan) alle vuilnisbakken klaar. Zet ze zichtbaar zodat iedereen er eenvoudig de weg naartoe vindt. Afval dat onmiddellijk in de vuilnisbak zit, hoef je achteraf niet terug te zoeken of op te rapen. TIP: kies voor een vuilnisbak met deksel. Zo waait je afval niet weg en het oogt netjes.
2. Hou afval mooi gescheiden
Denk vooraf al even na welk afval er allemaal op je burenfeest zal ontstaan. Zo kom je te weten hoe je je afval kan sorteren en welke afvalbakken je best voorziet: PMD, GFT, … Probeer zoveel mogelijk afval onmiddellijk te scheiden. Zorg voor duidelijke labels met sorteerregels en zoek bij twijfel vooraf even op welk afval waar hoort. Voor het kleine afval kan je kleine verzamelbakjes op tafel zelf plaatsen. Denk ook vooraf even na over voedselrestjes. Wat kan je bijhouden voor later? Kan iemand restjes gebruiken voor de kip?
3. Denk ook aan peuken
Misschien zijn er rokers op je buurtfeest? Zorg dat er een duidelijke, herkenbare plek is waar zij kunnen roken. Voorzie een bloempot met zand waar ze peuken kunnen achterlaten.
4. Kies voor servies
Maak gebruik van servies en bestek en vermijd wegwerpmateriaal van karton of plastiek. Dat zorgt niet enkel voor minder afval, maar je vermijdt ook zwerfvuil. Je kan je buren ook vragen om eigen bord, bestek, glas… mee te brengen. Informeer eventueel ook bij je stad of gemeente of je cateringmateriaal kan uitlenen.
5. Denk na over de extraatjes
Servetten, rietjes maar ook afzonderlijk verpakte snoepjes, suikertjes… zorgen voor klein afval. Overweeg wat je kan vervangen door herbruikbare varianten of hoe je afval kan achterwege laten (suikerpot, melkkannetje, los schepsnoep...).
6. Zet propere sfeermakers in
Hou je van gezelligheid? Check ook hier de afvalarme varianten. Misschien kan je je papieren tafelkleed inruilen voor een stoffen, of je ballonen inruilen voor een vlaggetjeslint? Doe dat ook bij je kinderanimatie. Vermijd eenmalige gadgets, (water)ballonnen of confetti. Dat bespaart je achteraf extra opruimwerk. Bij sommige steden en gemeenten kan je ook spelmateriaal uitlenen.
7. Laat duidelijk weten wat je verwacht
Misschien denkt niet iedereen op jouw buurtfeest spontaan aan deze afvalarme principes. Communiceer dus zeker duidelijk vooraf en tijdens het feest jullie afspraken op bijvoorbeeld een stoepbord of affiche. Laat zeker ook in je uitnodiging weten of ze zelf eigen spullen moeten meenemen.
8. Vergeet de opruim niet
Sluit het feest af door alles samen op te ruimen en de omgeving achter te laten zoals je ze aantrof. Als je de voorgaande tips opgevolgd hebt, zou dit snel geklaard moeten zijn.
Geniet van een gezellige tijd samen met je buren!