Nieuws & Inspiratie

Dankzij proefproject op parking langs E19 met verplaatsbare camera’s al 73 sluikstorters beboet

Peutie

Een proefproject met verplaatsbare camera’s dat Mooimakers samen met meerdere nationale en lokale partners opzette om sluikstorten op autosnelwegparkingen tegen te gaan, levert meteen resultaten op. De politie kon tijdens de eerste twee maanden op de autosnelwegparking op de E19 in Peutie al 73 vaststellingen van sluikstorten doen die leidden tot PV’s en GAS-boetes.

Nog te vaak zijn autosnelwegparkingen een makkelijk doelwit voor sluikstorters. Daar wil Mooimakers wat aan doen. In samenwerking met het Agentschap Wegen en Verkeer, de lokale en federale wegpolitie, Incovo, Interza en de lokale besturen van Steenokkerzeel en Vilvoorde werkte het een proefproject uit voor de autosnelwegparking langs de E19 in Peutie (richting Antwerpen). Met behulp van verplaatsbare camera’s en een waarschuwingsbord om sluikstorters af te raden om afval achter te laten, pakt Mooimakers er het probleem gericht aan.

Meer dan één sluikstorter per dag betrapt

De installaties werden in november 2020 geplaatst en al snel liepen de eerste resultaten binnen. In november en december van 2020 werden er al 73 vaststellingen gedaan. Er werd met andere woorden meer dan één sluikstorter per dag betrapt. De politie ging ook over tot het opstellen van 73 PV’s en GAS-boetes. Die boetes lopen op van honderden tot duizenden euro’s afhankelijk van de overtreding (hoeveelheid afval, herhaling…). 

Naast de vaststellingen en boetes, merkte de ophaaldienst ook een lichte daling in het afval dat wekelijks wordt opgehaald. Dat is ook een positieve tendens die te linken valt aan het proefproject. Het project loopt in elk geval verder tot het einde van februari 2021 en kan nog verlengd worden. Alle partners bekijken samen hoe het probleem daarna verder structureel kan worden aangepakt.

Peutie snelwegparking camera

Peutie snelwegparking bord