Nieuws & Inspiratie

De invloed van de Corona-pandemie op ons gedrag

Vrouw met mondmasker

Corona heeft ons vorig jaar allemaal verrast. Dit virus had en heeft nog altijd een enorme invloed op wat we wel of niet mogen en kunnen doen. De invloed op ons gedrag is groot. Niet alleen nu, ook in de nabije – en misschien minder nabije – toekomst zullen we hier rekening mee moeten houden.

Welke gevolgen zijn er als het over ons zwerfvuilgedrag gaat? Om hier wat meer over te weten te komen, organiseerden we op donderdag 25 februari een infosessie.

We nodigden verschillende sprekers uit die hun licht lieten schijnen op deze problematiek en die ons inzichten verschaften in hoe je ermee kan omgaan als lokaal bestuur.

Cedric Goetgebuer van onderzoeksbureau Ipsos deelde een aantal algemene inzichten en trends om deze dan te relateren aan de eigenheid van de Belg. Ipsos stelt bijvoorbeeld vast dat wereldwijd de bezorgdheid rond klimaat en milieu stijgt maar dat de bezorgdheid om de gezondheid dit allemaal overschaduwt. Daarnaast leerden we ook dat de Belg, in tegenstelling tot bv. de Fransen of Nederlanders, niet houden van een confronterende manier van aanspreken en dat wij graag het gevoel hebben deel uit te maken van een groter geheel.

Na deze algemene inzichten wereldwijd en in België, deed Nina Crox van het onderzoekbureau D&B nog eens uit de doeken hoe gedrag nu precies werkt en wat we hier uit kunnen leren als het over zwerfvuil- en opruimgedrag gaat. Hoe kan je hier als lokaal bestuur op inspelen, waar moet je op letten om in deze tijden effectief te communiceren over zoiets als afval en zwerfvuil?

De sessie eindigde met een filmpje over de Lenteschoonmaak in Gent en Destelbergen die corona-proof georganiseerd wordt.

Bekijk gerust de presentatie van Ipsos - Impact van corona op houding en gedrag van Vlamingen.