Nieuws & Inspiratie

Gouverneur Decaluwé bezoekt actie tijdens handhavingsweek zwerfvuil in Veurne

Gouverneur West-Vlaanderen

Van maandag 2 tot en met zondag 8 oktober 2023 vindt de handhavingsweek op zwerfvuil en sluikstorten plaats. De handhavingsweek startte in 2015 als West-Vlaams initiatief en breidde in 2017 uit naar gans Vlaanderen. Dit jaar plannen opnieuw meer dan 1000 toezichthouders verspreid over Vlaanderen een actie. Veurne is al van bij de eerste editie een actieve partner tijdens de week van de handhaving met een eigen plan van aanpak.

Stad Veurne zet doorheen het jaar sterk in op preventie en sensibilisering. Ze willen awareness creëren. Ze willen dat de inwoners kwaad zijn op de vervuilers. Dit doen ze door op social media vervuilers negatief en in het plaatselijk dialect aan te spreken. Dit zorgde voor een groot bereik op zowel Facebook als Instagram. De inwoners van Veurne kwamen hierdoor wel in beweging. Het werd ook gretig opgepikt door de media.

Social media Veurne

 

Samen met de 30 bermmeesters is er een sterk engagement om van de binnenstad en het buitengebied een propere leefomgeving te maken. Voor de invulling van de handhavingsweek werkt de gemeente nauw samen met de vaststellende toezichthouders van OVAM. In de actieweek versterkt de stad Veurne de specifieke aandacht voor de peukenproblematiek met zakasbakjes.

Bermmeesters Veurne

We zetten het hele jaar in op preventie en sensibilisering”, zegt burgemeester Peter Roose. “We hebben recent de zwerfvuilproblematiek in kaart gebracht en stelden pieken vast in juli en augustus. We zijn trots op onze bermmeesters die een belangrijke impact hebben op de properheid in onze binnenstad en het buitengebied. Als voorbeeld: in één week tijd werden 29 meldingen geregistreerd, waarbij het percentage grof huisvuil, groenafval, afvalzakken, bouwafval werd gespecificeerd.

MMS Veurne

*Cijfers uit Mijn Mooie Straat

Onze sensibiliseringsactie met onder andere West-Vlaamse vloeken via diverse (sociale) mediakanalen lokte reacties uit bij meer dan 6.000 mensen. Er zijn 147 GAS-dossiers lopende, waarvan 81 van OVAM-vaststellers en 51 dossiers van gemeentelijke vaststellers (28 dossiers gingen over sluikstorten!). We blijven sensibiliseren en gaan nog een stap verder door pocketasbakjes aan te bieden.