Nieuws & Inspiratie

Een peukje weggooien op de openbare weg: minstens 80 euro boete!

peuk uit de wagen

Van 2 oktober tot en met 8 oktober 2023 vindt de zevende Week van de Handhaving plaats. Alle steden en gemeenten steken dan een extra tandje bij in de strijd tegen zwerfvuil en sluikstort.

Interza en Incovo focussen zich dit jaar, samen met de gemeenten en politiediensten, op het weggooien van peuken op de openbare weg. Nog veel te vaak gooien wandelaars, fietsers en automobilisten hun peuk weg zonder na te denken. “Sigarettenpeuken zijn het meest aangetroffen zwerfvuil. We krijgen hier veel klachten en opmerkingen over van onze zwerfvuilvrijwilligers”, vertelt Philippe Laeremans, teamcoördinator Zwerfvuil&Sluikstort bij Interza en Incovo, “maar ook bewoners storen zich meer en meer aan het asociale wegwerpgedrag van de rokers”.

Tijdens de ‘Week van de Handhaving’ gaan Interza en Incovo rokers die te voet zijn aanspreken, maar de politie gaat ook wagens uit het verkeer halen. “In de eerste plaats gaan we sensibiliseren en een gratis zakasbakje aanbieden”, vult Philippe Laeremans aan. “Zo kunnen rokers hun peuk altijd correct weggooien. Maar dit sluit niet uit dat we bevuilers van het openbaar domein ook gaan beteugelen. In 2022 werden er bij Incovo en Interza 30 PV’s opgemaakt voor het weggooien van peuken op openbaar domein. Voor 2023 zitten we momenteel aan 20 PV’s.”

Sigarettenpeuken horen thuis in de vuilnisbak en nergens anders. Geen vuilnisbak in de buurt? Hou je peuk dan even bij in een zakasbakje, makkelijk voor in je broekzak! Vanaf 1 oktober bieden Interza en Incovo ook zakasbakjes te koop aan in de recyclageparken voor 2,5 euro. Veel goedkoper dan een boete en goed voor het milieu!

Roep op om peuken in de vuilnisbak te gooien.

Bestel hier je affiche en roep zo je omgeving op om peuken in de vuilnisbak te gooien.