Nieuws & Inspiratie

Waar vind je zakasbakjes? 

peukenzakje

Elke opgeruimde peuk, is een peuk minder op de grond. Als er geen asbak, vuilnisbak of peukenpaal in de buurt is, helpt een zakasbakje. Gooi je peuk dus niet op de grond of in een rioolputje. Via het rioolwater of de bodem komen er namelijk giftige stoffen terecht in ons milieu. Gebruik daarom steeds een zakasbakje of peukenzakje.

Waar vind ik een zakasbakje, en waar let ik op bij de aankoop?  

  • Er bestaan verschillende types van peukenzakjes en zakasbakjes: metalen doosjes, zakjes in hittebestendige en waterafstotende stof, buisvormige tubes … Kies een systeem dat jij makkelijk kan opbergen en meenemen in je broekzak of handtas. 

  • Je kan een zakasbakje makkelijk online vinden. Zoek op internet naar ‘peukenzakje’, ‘pocket ashtray’ of ‘draagbare asbak’. Ook in sommige grootwarenhuizen, krantenwinkels en burgerloketten van de gemeente / intercommunale kan je er vinden.  

  • Voor enkele euro’s heb je al een exemplaar in huis. Vaak onderweg? Dan kan het handig zijn om enkele peukenzakjes standaard te voorzien in je auto, jaszak, handtas, laptopzak ... 

  • Overweeg of een aankoop echt nodig is. Misschien kan je een oud metalen doosje hergebruiken? Ben je creatief, dan kan je er ook zelf eentje maken.

  • Wil je als bedrijf, club of stad overlast door peuken aanpakken? Dan kan je ook eenvoudig zakasbakjes in grote oplages laten produceren en aankopen om aan rokers uit te delen. Verschillende leveranciers van gadgets en geschenken bieden oplossingen op maat aan. 

peukenzakje

Jouw bijdrage aan de natuur 

Ze kan misschien klein zijn, een achtergelaten peuk heeft een grote milieu-impact. Door je peuk bij te houden, maak je het verschil. 

  • Geen microplastics. Peuken bestaan uit acrylacetaat, een kunststof die erg traag afbreekt. Zelfs na 10 tot 15 jaar – wanneer er schijnbaar niks meer overblijft van de peuk – blijven microplastics bestaan. Die komen terecht in de bodem, rivieren en zeeën, en zo ook in ons voedsel. 

  • Veilig voor dieren. Sommige dieren eten peuken op, vogels maken er hun nesten mee. Alle schadelijke stoffen zorgen zo voor zieke dieren. 

  • Planten groeien beter. Waar de bodem vervuild is door schadelijke stoffen uit peuken, groeien gewassen minder snel. 

PS: Wil je helemaal af van die peuken? Voor advies over stoppen met roken kan altijd gratis terecht bij Tabakstop (0800 111 00)

 

Veelgestelde vragen

Kan ik een zakasbakje krijgen bij Mooimakers?  

Nee, Mooimakers verdeelt enkel opruim- en communicatiemateriaal in de strijd tegen zwerfvuil. Wel ondersteunen we onze partners met kennis en expertise over hoe ze best met afvalrecipiënten (zoals vuilnisbakken, peukenpalen, zakasbakjes ... )  omgaan. 

Hoe komt het dat ik een peukenzakje van Mooimakers heb?  

In 2020 liet Mooimakers een onderzoek uitvoeren naar de effectiviteit van zakasbakjes. Voor de uitrol van dit pilootproject en het testonderzoek liet Mooimakers zelf zakasbakjes ontwikkelen, die verdeeld werden bij rokers.