Nieuws & Inspiratie

Gratis kanovaren in Gent in ruil voor een emmer zwerfvuil

Houtdok

Het Kapitein Zeppospark en het Houtdok in Gent zijn populair bij buurtbewoners en andere Gentenaars die willen genieten van een idyllisch plekje langs het water. Helaas krijgt het park ook af te rekenen met zwerfvuil, waarvan een deel jammer genoeg ook in het water terechtkomt. Zo blijkt uit cijfers van vzw DOKano en de Vlaamse Waterweg dat er vorig jaar maar liefst 40.000 kg drijfvuil uit de Gentse binnenwateren werd opgevist. Houtdok bleek één van de plaatsen te zijn met het meeste drijfvuil. Dat is deels te wijten aan afval dat werd meegevoerd door de stroming, maar dus ook door het zwerfvuil dat werd achtergelaten in het nabijgelegen park. 

En daar willen de stad Gent, vzw DOKano en IVAGO iets aan doen. Naast het sensibiliseren van bezoekers en tal van activiteiten om afval in het park en langs het water te verminderen, kunnen de bezoekers in het weekend (tussen 13u en 17u) gratis een kano van DOKano ontlenen, als ze tijdens hun tochtje een emmer zwerfvuil vullen. Iedereen die wil, krijgt dan een emmer mee om te vullen met drijfvuil dat ze tegenkomen. Op die manier kunnen bezoekers niet enkel genieten van een gezellig kanotripje, maar dragen ze ook hun steentje bij tot een properder Houtdok.

Ben je niet zo'n waterrat? Ook dan kan je meehelpen! De vrijwilligers van DOKano bemannen een uitleenpost waar je opruimmateriaal kan ontlenen om tijdens je wandel- of looptocht zwerfvuil op te ruimen.  

Maarten Demeester van vzw DOKano: "Met DOKano willen wij op een plezante manier de mensen bewust maken van het (drijf)afvalprobleem. Door duidelijk aanwezig te zijn aan het Houtdok hopen we de mensen mee te nemen in een positieve, afval-arme spirit en terug schoon water te krijgen en samenwerkingen met partners aan te gaan."

En dat het een plezante ervaring is, dat kan Bram Van Braeckevelt, schepen van Openbare Netheid enkel beamen: "Het Houtdok is een schitterend stukje Gent. Daar dragen we met z’n allen graag zorg voor. Op, rond en in het water. Bezoekers kunnen er deze zomer gratis een kano bij DOKano ontlenen, als ze tijdens het tochtje ook een emmer drijfvuil uit het water vissen. Zo koppelen we het nuttige aan het aangename. En ik kan uit eigen ervaring getuigen dat dat extra plezant is!".

Dit project kwam mede tot stand door de financiële middelen die Mooimakers ter beschikking stelde voor dit zwerfvuil en sluikstortproject. Met die subsidie zal DOKano de komende twee jaar o.a. sensibiliseren over afval en activiteiten op poten zetten om afval te verminderen. 

 

Meer weten?

  • Informatie over de projecten zwerfvuil en sluikstort van Mooimakers vind je hier
  • Informatie over DOKano en hun acties vind je hier
  • Op zoek naar communicatie om je peddelomgeving proper te houden, klik dan hier