Nieuws & Inspiratie

IDM plaatst 120 duo-vuilnisbakken op openbaar domein

IDM

Wie thuis goed kan sorteren, kan het ook op straat. Met die insteek wil afvalintercommunale IDM volop inzetten op het ‘buitenshuis sorteren’. Om die reden plaatsen IDM en haar zes gemeentes - Lochristi, Lokeren, Moerbeke, Wachtebeke, Zele en Zelzate  - in samenwerking met OVAM en Fost Plus, de komende twee jaar 120 duo-vuilnisbakken op het publieke domein.

Deze duo-vuilnisbakken - waarbij de ene vuilnisbak bedoeld is voor restafval en de andere voor PMD - moeten ervoor zorgen dat er ook buitenshuis beter gesorteerd én zo ook gerecycleerd kan worden. In 2018 en 2019 deed IDM als onderdeel van een coachingtraject met Mooimakers al de eerste testen met ‘buitenshuis sorteren’ en werden er in Lokeren, Zele en Lochristi een aantal testlocaties voorzien van duo-vuilnisbakken.

Dit onderzoek bleek een succes te zijn: ongeveer 50% van het afval dat normaal in de gewone publieke vuilnisbak belandde, vond zijn naar de PMD-vuilnisbak en kon daardoor gerecycleerd worden. Om die reden werd besloten het project uit te breiden en zullen er in de zes gemeentes in totaal dus 120 duo-vuilnisbakken geplaatst worden.

Meer info over het project kan je hier terugvinden.