Nieuws & Inspiratie

Schaap zwemt! Of toch niet?

Schaap zwemt (niet)

In samenwerking met Pelckmans uitgevers, publiceert Mooimakers het boek en educatief pakket “Schaap zwemt (niet)”. In het uitvouwbare boekje maakt Schaap kinderen laagdrempelig bewust van zwerfvuil en reikt hen tegelijkertijd ook de oplossing aan. Met dit educatief pakket richt Mooimakers zich tot de allerjongsten.

In het vierde deel van de Schaap-boekenreeks komt Schaap eraan gezwommen! De zon schijnt en Schaap wil in zee. Er is wel een groot probleem. Waarom is Zeehond teleurgesteld, Schildpad zo moe en Haai helemaal woest? Wat kan Schaap doen om de dieren weer blij te maken? De eenvoudig getoonde afbraaktijden in het boekje maken het afvalprobleem tastbaar voor jonge kinderen, en geeft hen ook zin om er daarna iets aan te doen. Wie wil immers niet dat Haai en Zeehond weer blij zijn?

Educatief aanbod in de strijd tegen zwerfvuil

Naast Operatie Proper, het project dat scholen een duwtje in de rug geeft om in actie te komen voor meer openbare netheid en de lespakketten voor de eerste en tweede graad secundair, breidt Mooimakers haar educatief aanbod uit naar de allerkleinsten. Op deze manier zetten ze in op educatie vanaf het prilste begin om zo te werken naar een toekomst waarin zwerfvuil geen plaats meer heeft. Vroeg begonnen is tenslotte half gewonnen.

Grote actie in alle Vlaamse scholen

Begin september stuurt Mooimakers élke Vlaamse kleuterschool een Schaap zwemt (niet) pakketje toe. Daarin zit het nieuwste Schaap boekje, een educatief pakket waarmee de leerkrachten gemakkelijk aan de slag kunnen en ondersteunende stickers om op de vuilnisbakken van de school te kleven. Zo is het voor de kinderen meteen duidelijk in welke vuilnisbak ze hun afval moeten gooien én waarom dat zo belangrijk is. 

De Vlaamse basisscholen kunnen zich bovendien ook registreren als ‘properste school’. De winnende school krijgt de auteurs van Schaap zwemt niet over de vloer voor een exclusieve lezing én krijgt bovendien een leuk Schaap pakketje, met daarin de andere Schaap boekjes.