In de strijd tegen sluikstort zetten heel wat lokale besturen en politiezones verplaatsbare camera’s in die roteren over de sluikstort-hotspots. Belangrijk hierbij is dat je de camerabewaking altijd aankondigt zodat iedereen er van op de hoogte is. Breng dus, zeker bij de inzet van zogenaamde 'verborgen' camera’s, altijd het camerabewakingspictogram aan op de locatie die onder camerabewaking staat. Het aankondigen van de camera’s heeft bovendien ook een preventief effect.
Waarom camera’s inzetten?
Camera’s kunnen een effectief hulpmiddel zijn in het betrappen en identificeren van sluikstorters. Mooimakers verzamelde in de kenniswijzer praktijkvoorbeelden en tips & tricks voor het efficiënt inzetten van camera’s.
Camera’s kan je ook ondersteunend inzetten voor gerichte controles van de vaststellers. Ze bezorgen namelijk ook meer informatie over het tijdstip waarop terugkerende sluikstorters te werk gaan. Daarvoor hoeft de overtreder zelfs niet identificeerbaar te zijn op de beelden. Als het tijdstip gekend is, kan je extra controles gerichter uitvoeren en is er meer kans op een heterdaad betrapping.
Opgelet met verborgen camera’s
Heel wat verplaatsbare camera’s zijn 'verborgen' camera’s die vlot door één persoon te plaatsen zijn. Dat is handig en bovendien worden ze niet zo snel als camera herkend, wat de kans op een betrapping vergroot. Hou er rekening mee dat heimelijk cameratoezicht verboden is. Zeker bij het gebruik van verborgen camera’s is het dus belangrijk dat je hierover communiceert en het camerapictogram aanbrengt op de locatie die onder cameratoezicht staat.