Nieuws & Inspiratie

Interza en Incovo huldigden op 1 mei meer dan 700 zwerfvuilvrijwilligers in Plantentuin Meise

Interza - Incovo huldiging vrijwilligers

Afvalintercommunales Interza en Incovo huldigden op zondag 1 mei meer dan 700 zwerfvuilvrijwilligers in aanwezigheid van minister Zuhal Demir tijdens een groot bedankingsmoment in de Plantentuin te Meise. De twee afvalintercommunales tellen samen meer dan 2.100 vrijwilligers.

2.100 vrijwilligers rapen 5000 zakken zwerfvuil per jaar

Tien jaar geleden werd de eerste Propere Burger aangesteld, zo noemen de afvalintercommunales hun zwerfvuilvrijwilligers. Vandaag tellen ze samen maar liefst meer dan 2100 vrijwilligers. Goed voor 5000 zakken opgeruimd zwerfvuil per jaar! Zij hebben hiermee één van de grootste vrijwilligersgroep rond zwerfvuil in Vlaanderen. Het is een echt succesverhaal. Op 2 jaar tijd is het aantal vrijwilligers verdubbeld. 

De meerderheid van de Vlamingen ergeren zich aan zwerfvuil, zo ook de ‘Propere Burgers’ van intercommunales Incovo en Interza. Het enige verschil is dat zij niet bij de pakken neer blijven zitten, maar dat ze de handen uit de mouwen steken en het opruimen. "De strijd tegen zwerfvuil is geen gemakkelijk verhaal, maar dankzij de vele medestanders blijven we stappen vooruitzetten", aldus Jan Buysse. 

Eén mei, bedankingsmoment in Plantentuin Meise

In normale jaren worden de vrijwilligers eenmaal per jaar samengebracht voor een groot bedankingsmoment. Maar de laatste 2 jaren is dit niet kunnen doorgaan door corona. "Gezien het aantal zwerfvuilvrijwilligers kunnen we ze niet meer op gewone plekken bij elkaar brengen, vandaar dat de keuze voor het prachtige park van Meise werd gemaakt". Alle 2100 vrijwilligers werden uitgenodigd, bijna 700 waren er effectief bij. Naast enkele infostands, waren er ook verschillende wandelingen en een picknick voorzien. Met zoveel vrijwilligers was de plantentuin van Meise voor eventjes de properste plek in Vlaanderen. RingTV maakte er een mooie reportage van.

Doorgedreven zwerfvuil en sluikstortbeleid loont

De inzet van de propere burgers blijft belangrijk voor Incovo en Interza. Al heeft die alleen maar zin als er ook op andere vlakken vooruit wordt geboekt. Daarom werken de afvalintercommunales en de gemeenten hard aan vuilnisbakkenplannen, het uitzetten van sluikstortcamera’s en het beboeten van overtreders. Al die inspanningen samen leverden al een mooi resultaat! Eerder meldden beide intercommunales al een daling van 25 % in de hoeveelheid opgeruimde sluikstorten, het resultaat van een doorgedreven beleid rond snelle opruiming, grote participatie en strenge handhaving.

Zelf ook inzetten op de professionalisering van je vrijwilligerswerking?

Mooimakers biedt allerhande instrumenten aan om je zwerfvuilvrijwilligerswerking te professionaliseren: