Nieuws & Inspiratie

Doe mee aan de bevraging rond zwerfvuil en sluikstort

sluikstort ruimen

De OVAM en Mooimakers volgen de evolutie van de hoeveelheid zwerfvuil en sluikstort in Vlaanderen systematisch op in het kader van de doelstelling om de hoeveelheid zwerfvuil tegen 2022 met 20 gewichtsprocent te doen dalen. Om de vinger aan de pols te houden, lanceert de OVAM ook dit jaar een bevraging over de hoeveelheden zwerfvuil en sluikstort in 2021. Samen met Interafval roepen we alle gemeenten op om deel te nemen. Dit kan via de online vragenlijst* beschikbaar op www.bevragingzwerfvuilsluikstorten.be.

In tegenstelling tot andere edities, bevragen we deze keer niet de beleidskosten, maar enkel de hoeveelheden opgeruimd zwerfvuil en sluikstorten en de hoeveelheid afval uit straatvuilnisbakjes. Hierdoor is de bevraging heel wat korter geworden en gemakkelijker om in te vullen.

Bij de voorgaande editie schatten we via dit onderzoek in dat de Vlaamse gemeenten en steden maar liefst 20.952 ton zwerfvuil en 26.758 ton sluikstort opruimden in 2019. Via de vuilnisbakjes werd nog een slordige 11.450 ton correct gedeponeerd afval ingezameld. Alle resultaten van eerder onderzoek zijn te raadplegen op de website van de OVAM.

Help ons de inspanningen van gemeenten m.b.t. de zwerfvuil- en sluikstortproblematiek verder in kaart brengen en ga vandaag nog aan de slag op www.bevragingzwerfvuilsluikstorten.be.

 

*Deze online vragenlijst dient maar één maal per stad of gemeente ingevuld te worden en werd via mail verzonden naar de milieudienst via helpdesk@bevragingzwerfvuilsluikstorten.be