In mei 2024 lanceerde Mooimakers de vernieuwde versie van de Mijn Mooie Straat-app, en we zien het gebruik en de interactie errond gestaag groeien. De nieuwe versie biedt gebruikers de mogelijkheid om groepen aan te maken, opruimacties te registreren en berichten te plaatsen binnen hun groep. Het resultaat: een groeiende gemeenschap van Mijn Mooie Straat-app gebruikers die samen digitaal de strijd aangaan tegen zwerfvuil.
Enkele cijfers
Sinds de lancering van de Mijn Mooie Straat-app 2.0 zijn er al meer dan 150 verschillende groepen aangemaakt door buurtgroepen, verenigingen, scholen, maar ook door lokale besturen, zoals steden, gemeenten en afvalintercommunales. Die laatste doelgroepen kunnen een officiële groep in de app laten aanmaken. Zo zijn er ondertussen al meer dan 30. Maar dat is nog niet alles:
- Meer dan 10.000 zwerfvuilvrijwilligers en andere burgers maakten een account aan in de app.
- Samen registreerden ze al 26.000 opruimsessies, waarbij maar liefst 1.4 miljoen liter zwerfvuil in restafval- of PMD-zakken werd verzameld.
- Daarnaast vonden al meer dan 60 opruimacties hun weg naar de Mijn Mooie Straat-app.
De stad Halen als mooi voorbeeld
De stad Halen is een mooi voorbeeld van hoe de Mijn Mooie Straat-app in de praktijk werkt. Hun officiële groep bestaat momenteel uit zeven enthousiaste leden die samen al 460 liter zwerfvuil in vuilniszakken hebben opgeruimd over een traject van 26 kilometer. En ze zijn nog lang niet klaar! Op 15 maart staat er een opruimactie gepland, die uiteraard ook terug te vinden is in de app.
Enthousiasme en gebruiksgemak
De promotie van de app gebeurt voornamelijk via social media en het infoblad van de stad. Ze blijven de app volop promoten via hun communicatiekanalen zodat de bestaande maar ook nieuwe vrijwilligers de weg ernaartoe vinden. Karen Prinsen, medewerker grondgebiedzaken prijst de app om zijn gebruiksgemak en meldt dat de vrijwilligers zeer enthousiast zijn. “De app maakt het eenvoudig om opruimacties te organiseren en te volgen,” zegt Karen. “Het is geweldig om te zien hoeveel mensen zich inzetten voor een schonere buurt.” Ook intern de stadsdiensten promoten we de app en dagen we elkaar uit om tijdens de middag te gaan plandelen.
Toekomstplannen
Het doel is om nog meer inwoners de app te laten gebruiken, niet alleen om zwerfvuil te rapen, maar ook om sluikstort te melden. De groep ‘Stad Halen’ wil meer opruimacties organiseren en via de app inwoners aansporen om mee te helpen met een propere buurt.
Opvolging
Het gebruik van de app wordt nauwlettend gevolgd via de vrijwilligersmodule in de PRO-omgeving, waar de statussen van meldingen worden aangepast naargelang de voortgang van de opruiming. Karen geeft ook regelmatig een ‘Bravo’ aan vrijwilligers die een opruimsessie hebben geregistreerd, wat de betrokkenheid en de motivatie verder verhoogt!
Doe mee!
Maak als lokaal bestuur ook gebruik van de Mijn mooie Straat-app, vraag je officiële groep aan en volg alles op via de vrijwilligersmodule binnen de PRO-omgeving.
Meer informatie nodig? Bekijk de presentaties en opnames van de digitale infosessie Opruimacties via de Mijn Mooie Straat-app.
*Op de foto: enkele medewerkers van de stad Halen tijdens hun plandelsessie.