Nieuws & Inspiratie

Minder brol bij deze glasbol!

IGEAN - minder brol bij de glasbol

'Hoe ziet jouw ideale glasbol-omgeving eruit?' Dat is de oproep die afvalintercommunale IGEAN vorig jaar deed aan de leerlingen van het 5e en 6e leerjaar uit verschillende gemeenten. De leerlingen konden een tekening insturen van hun ideale glasbol-en omgeving en zo meedoen aan de wedstrijd. De prijs? De winnende tekeningen worden nu geplaatst op een glasbol in de verschillende gemeenten. 

Honderden tekeningen

Honderden leerlingen uit 25 gemeenten* maakten een tekening waarbij ze familie, buren en kennissen willen aanmoedigen om de omgeving rond de glasbol proper te houden. Het resultaat was overweldigend! Honderden tekeningen kwamen binnen, werden beoordeeld door een deskundige jury en de top 3 van iedere gemeente kreeg de kans om stemmen te ronselen. Familie, klasgenootjes en buren stemden op hun favoriete tekening. Dat waren in totaal meer dan 14.000 stemmen. Een geweldig succes! 

De glasbol van Fleur

De komende 3 jaar zullen de winnende tekeningen op een aantal glasbollen in elke deelnemende gemeente te zien zijn. Het startschot werd gegeven in Zandhoven, aan de glasbol van Fleur. Vanaf 6 maart worden ze in de overige IGEAN gemeenten uitgeplaatst. 

Onthulling glasbol IGEAN

IGEAN wilt inzetten op extra sensibilisatie en handhaving bij lokale besturen en inwoners. Het thema van het project en de tekenwedstrijd, een schone glasbolomgeving, blijft jammer genoeg een zeer actueel onderwerp. 

Adopteer een glasbol

Het sensibiliseringsproject van IGEAN: ‘minder brol bij onze bol’ is dan ook afgetrapt, én gelijktijdig lanceren ze hun oproep: ‘adopteer eens een glasbol’. Met deze oproep gaat IGEAN, In samenwerking met Fost Plus en Mooimakers, op zoek naar meters en peters die een glasbol bij hen in de buurt willen adopteren.

Een glasbolmeter of -peter controleert regelmatig de netheid rond een glasbol in de buurt en meldt overvolle glasbollen of sluikstort bij IGEAN. Een meter of peter helpt mee om klein zwerfvuil rond de bol op te ruimen.

Word glasbolmeter of -peter via www.igean.be/adopteer

 

* Het gaat over volgende 25 gemeenten: Aartselaar, Boechout, Borsbeek, Brasschaat, Brecht, Edegem, Essen, Hemiksem, Hove, Kalmthout, Kapellen, Kontich, Lint, Malle, Mortsel, Niel, Ranst, Rumst, Schelle, Schilde, Schoten, Stabroek, Wijnegem, Wuustwezel en Zandhoven

* Persbericht Minder brol bij onze (glas-)bol – word meter of peter van een glasbol en adopteer er een!