Nieuws & Inspiratie

Hoe groot is het kauwgom-probleem precies?

Kauwgom

Als je ooit kauwgom aan je schoen hebt gehad, weet je dat dit geen pretje is. Richt je blik terwijl je door de stad loopt eens gedurende één minuut op het voetpad en tel hoeveel (resten van) kauwgom je gemiddeld telt per stoeptegel. Verrast? Wij ook. Een stoep vol vastgekleefde kauwgom is een doorn in het oog van de openbare netheid. Kauwgom die op de grond belandt, is moeilijk te verwijderen en laat hardnekkige vlekken na. De meeste kauwgomgebruikers beschouwen de gebruikte kauwgom niet als zwerfvuil, maar dat is het natuurlijk wel.

20 minuten vs. 20 jaar

Je hebt ongeveer 20 minuten plezier van een kauwgom, maar de natuur heeft 20 jaar of meer nodig om het weer af te breken. Hoe lang precies, dat hangt af van de samenstelling van de kauwgom. De plek waar hij gedumpt wordt, doet er ook toe: kauwgom in de natuur of op een stoeptegel vergaat niet even snel gezien de omstandigheden fundamenteel anders zijn. Op minder gunstige plekken blijven kauwgumresten tot honderd jaar lang aanwezig.  

Kauwgom bevat ook plastic

Wat er overblijft na 20 minuten intensief kauwen bestaat grotendeels uit synthetische polymeren – in de volksmond: plastics. De toegevoegde smaak- en geurstoffen van de kauwgum lossen tijdens het kauwen op. Kauwgom die in de natuur of op straat belandt, is mee verantwoordelijk voor de toename aan microplastics in de natuur. Ze worden o.a. teruggevonden in onze waterlopen én in de magen, veren en/of vacht van onschuldige dieren. 

15% van alle zwerfvuil is kauwgom

Van alle stuks zwerfvuil die aangetroffen worden in het straatbeeld, behoort maar liefst 15% tot de categorie ‘kauwgom’, blijkt uit de laatste fractietelling van de OVAM. In aantal stuks is dat best een grote hoeveelheid. Daarbovenop komt dat kauwgom veel moeilijker te verwijderen is dan pakweg een lege drank- of eetverpakking. Hierdoor blijft het aanwezig en is de impact ervan relatief groter. 

Moeilijke opkuis

Voor wie ooit als straf kauwgom van de banken halen, kreeg in school, weet dat dit geen lachertje is L. Kauwgom kan je niet zomaar opvegen of oprapen, je hebt er dure en/of arbeidsintensieve technieken voor nodig zoals hogedruk- of stoomreiniging, bevriezing of manueel schrapen. Begin maar eens aan de verwijdering van die 15% kauwgom.

Bezorg jezelf geen plakspijt*

We kunnen er zelf op een eenvoudige manier voor zorgen dat dit zo blijft.

  • Dit kan je doen door je uitgekauwde kauwgom als afval te behandelen. Hij hoort thuis in de vuilnisbak en niet op de grond geplakt.
  • Ben je een kauwgomkauwer, neem dan behalve je pakje kauwgom ook een papiertje mee wanneer je de deur uitgaat. Zo kan je je afval bewaren wanneer er even geen vuilnisbak in de buurt is. Thuis gooi je je ingepakte kauwgom bij het restafval. 

Deze oplossing zorgt ervoor dat je niet verteerd wordt door plakspijt achteraf.

*Plakspijt is het gevoel dat je krijgt nadat je je kauwgom ergens hebt achtergelaten waar het niet hoort. Copyright behoort tot de studenten Manou Sas, Reggie Veroft en Jef Vlaminck van Thomas More Hogeschool