Nieuws & Inspiratie

Mooimakers lanceert opnieuw de Lenteschoonmaak

Plajakken met Laura Müller

Mooimakers geeft de aftrap van de Lenteschoonmaak van zaterdag 19 maart tot zondag 27 maart. Met de nationale campagne wil Mooimakers Vlamingen warm maken om deel te nemen aan acties in hun buurt of zelf acties te organiseren om zwerfvuil op te ruimen. Deze editie van de Lenteschoonmaak kan dit jaar rekenen op de steun van viceolympisch zwemkampioen Pieter Timmers, Thuis-actrice Lauren Müller, hockeyspeler Alexander Hendrickx en atlete Hanne Claes. Ook bekende Tiktokkers Elias Verwilt en Jonathan Medart steken de handen uit de mouwen om zwerfvuil op te ruimen.

Nu de lente bijna in aantocht is, breekt het ideale moment aan om ook in onze straten en buurten met de Lenteschoonmaak van start te gaan. Daarom doet Mooimakers, naar jaarlijkse gewoonte, een warme oproep naar iedere Vlaming om zijn/haar steentje bij te dragen en een plekje in Vlaanderen zwerfvuilvrij te maken. Zo draag je mee bij aan een beter milieu.

Doe jij ook mee?

Je kan meedoen aan een bestaande actie in jouw buurt, georganiseerd door een lokaal bestuur of geëngageerde burgers of verenigingen. Mooimakers brengt via de website alle geregistreerde acties in kaart. Maar je kan ook zelf een opruimactie organiseren en je actie op de website registreren. Met de postertool kan je bovendien een gepersonaliseerde poster downloaden om je actie kenbaar te maken.

Hoe maak je de Lenteschoonmaak extra leuk?

Je kan het nuttige aan het aangename koppelen door zwerfvuil rapen te combineren met een sportieve activiteit. Zo kan je ploggen, dat is joggen en zwerfvuil verzamelen. Ploggen komt van joggen en Plocka upp, wat Zweeds voor ‘oprapen’ is. Maar je kan ook gaan plajakken, plietsen, pletanquen,… Of wat dacht je bijvoorbeeld van een plandelsquattour? Je kan je creativiteit volledig de vrije loop laten.  Want alles is goed zolang je er maar zwerfvuil mee opraapt.

Plandelsquat wat?

Het begrip plandelen klinkt de Vlaming reeds bekend in de oren, het is wandelend afval opruimen, maar wat is nu plandelsquat en hoe begin je eraan? Om van het plandelen een echte work-out te maken, heb je de juiste plandel squattechniek nodig. Squatten zorgt er niet alleen voor dat we onze bil- en beenspieren trainen maar het is ook minder belastend voor de rug. Op deze manier blijft het voor iedereen toegankelijk.

Wat heb ik nodig om mee te doen aan de Lenteschoonmaak?

Een afvalzak en een paar handschoenen, en je bent vertrokken! Je kan bij je lokaal bestuur informeren of ze zwerfvuilzakken en extra materiaal ter beschikking stellen. Mooimakers heeft ook een handig stappenplan en een gratis e-draaiboek voor opruimacties.

Wie interesse heeft, kan tijdens de Lenteschoonmaak van zaterdag 19 maart t.e.m. zondag 27 maart 2022 meedoen met een actie in de buurt. Alle info vind je hier