Nieuws & Inspiratie

In #onzenhof in Rivierenhof heeft afval geen plaats!

Rivierenhof

Het Rivierenhof in Antwerpen is al jaren een populaire plek voor de Antwerpenaren (en niet-Antwerpenaren) om te wandelen, fietsen of gewoon even te genieten van de natuur in de stad. 'Dankzij' corona is het park populairder dan ooit. Maar dat toont zich helaas ook in de hoeveelheden achtergelaten afval. 

In samenwerking met Mooimakers, lanceert Rivierenhof daarom het project 'Proper Park'. Het zwerfvuil- en sluikstortproject is opgehangen aan de vijf pijleraanpak (intussen zes pijleraanpak) van Mooimakers en omvat de verbetering van infrastructuur, communicatie, participatie en handhaving. De pijler 'omgeving' werd in dit project niet meegenomen, omdat die bij Rivierenhof alvast goed zit ;). 

Qua infrastructuur werden op de hoofdas (de parkweg) de klassieke vuilnisbakken vervangen door afvaleilanden, waar PMD en restafval gescheiden kan worden (zie ook foto). 

Daarnaast zetten verschillende buurtbewoners zich vrijwillig in om het park mee proper te houden en regelmatig op zwerfvuilpad te gaan. Deze buren spelen ook meteen de hoofdrol in de communicatie van het project: op verschillende borden in het park vragen zij de andere bezoekers om 'hun' Rivierenhof mee proper te houden. Hierbij staat de hashtag '#onzenhof' centraal, want dat is wat Rivierenhof voor veel Antwerpenaren betekent: hun stukje tuin. Deze hashtag wordt op een ludieke manier meegenomen op de borden doorheen het park, aangepast aan de plek waar ze staan. Zo lees je op het bord aan de speeltuin: 'In #onzenhof mag afval niet meespelen'. 

Tot slot zullen domeinwachters en stadstoezichters de komende weken ook extra streng handhaven, al zal dat in de eerste plaats puur sensibiliserend zijn. Het is vooral belangrijk om de bezoekers attent te maken op hun gedrag, en hen te stimuleren om het park proper te houden. 

Samen houden we #onzenhof netjes voor iedereen.

Wil je ook zorgen dat het Rivierenhof proper blijft? Sluit deze zomer dan aan tijdens de Zwerfvuil Zondagen. Samen met de buren van het park is er de mogelijkheid om elke laatste zondag van de maand op pad te gaan om #onzenhof op te ruimen.

Je kan ook meedoen met afvalbingo! In het wachtersgebouw kan je vuilniszakjes, handschoenen en een bingoformulier afhalen. Een leuke activiteit met je bubbel én je draagt er je steentje mee bij tot een propere omgeving. BINGO!

Rivierenhof - opruimzondag

Ook ATV gaf de nodige ruchtbaarheid aan het project in een videoreportage.