Nieuws & Inspiratie

Operatie Proper schooljaar 2022–2023 

OP - beloning

Bij het begin van de zomervakantie kondigt Mooimakers met veel plezier aan dat Operatie Proper half augustus terug in de startblokken staat voor het schooljaar 2022-2023. Operatie Proper is het beloningssysteem voor scholen en jeugdverenigingen die zwerfvuil duurzaam willen aanpakken. De scholen en verenigingen krijgen naast een propere leefomgeving ook een mooie financiële beloning bij het realiseren van hun actieplan. 

Educatief aanbod in de strijd tegen zwerfvuil  

Naast lespakketten rond zwerfvuil en thematische literatuur, zoals Schaap zwemt niet en De wraak van ridder Piepus, zet Mooimakers ondertussen al voor het zesde jaar op rij in op het beloningssysteem Operatie Proper. Vanaf het prilste begin zet Mooimakers zo in op educatie. Zo wil de organisatie streven naar een toekomst waarin zwerfvuil geen plaats meer heeft. Want vroeg begonnen is tenslotte half gewonnen.  

 

Vegen voor eigen deur zorgt voor kettingreactie  groene initiatieven 

Vorig schooljaar schreven in Vlaanderen ongeveer 750 deelnemers zich in voor Operatie Proper. Dit kwam overeen met 532 basisscholen, 142 middelbare scholen en 78 jeugdverenigingen. In het schooljaar 2021-2022 bereikte Mooimakers bijna 20 procent van de basisscholen in Vlaanderen (532 op 2693 scholen). Het kan natuurlijk altijd nog beter.  

  Op het einde van het schooljaar reikt Mooimakers mooie beloningen uit, tot wel €975 voor een school of jeugdvereniging. Dankzij hun deelname aan Operatie Proper, hebben de scholen en verenigingen dus niet alleen een propere omgeving, maar ook een mooie extra in het laatje. Scholen investeren dit geldbedrag in groene aanplanting, spelmateriaal of eigen moestuinen. Binnen de verenigingen waren herbruikbare drinkflessen dan weer een populaire investering.   

Lokale besturen zorgen voor de opvolging op het terrein en begeleiden de deelnemende scholen en verenigingen. Mooimakers zorgt voor het nodige ondersteunende materiaal en brengt vervolgens de resultaten van het harde werk in kaart. Na een schooljaar vol inzet tegen zwerfvuil volgt de beloning,” aldus Ruth Busschaert, educatief medewerker Mooimakers. 

 

Wanneer van start gaan? 

Vanaf dinsdag 16 augustus worden de inschrijvingen voor volgend schooljaar geopend. Scholen en jeugdverenigingen kunnen hun deelname doorgeven t.e.m. 31 oktober. Voor nieuwe deelnemende lokale besturen organiseert Mooimakers een online infosessie waar geïnteresseerde lokale besturen met al hun vragen rond het project terecht kunnen. Tijdens die infosessie licht Mooimakers het project toe, de werkwijze, het online systeem, enz. Noteer dus alvast één van volgende data in je agenda 

  • Donderdag 25 augustus, 10u30-12u30 

  • Dinsdag 13 september, 14u-16u 

Inschrijven gebeurt via info@mooimakers.be. Vermeld hierbij je naam, lokaal bestuur en de voorkeur qua datum. 

Alles nalezen kan je op onze website