Nieuws & Inspiratie

Specifieke projecten verklaren oorlog aan zwerfvuil van afhaal

takeaway

Vlaamse steden Genk, Gent en Roeselare zetten tal van initiatieven op

Met de steun van Mooimakers, Fost Plus, de OVAM en de VVSG zetten de Vlaamse steden Genk, Gent en Roeselare initiatieven op waarbij ze zowel handelaars als burgers betrekken om zwerfvuil van afhaalmaaltijden een halt toe te roepen.

Tijdens het voorbije anderhalf jaar wonnen afhaalmaaltijden en alle andere takeaway-opties enorm aan populariteit. Om onnodig afval en zwerfvuil te vermijden bij de verkoop van dergelijke maaltijden, riepen Mooimakers, de OVAM, Fost Plus en de VVSG samen de specifieke ‘On the Go’ projecten in het leven. Genk, Gent en Roeselare zijn de drie Vlaamse steden die hiervoor een actieplan op poten zetten. Dat focust telkens op drie aspecten:

  • Lokale handelaars aanzetten om zo weinig mogelijk zwerfvuilgevoelige verpakkingen te gebruiken.
  • Voorkomen dat de producten zwerfvuil worden
  • Methodes uitdokteren om meer verpakkingen in te zamelen voor recyclage.

Zowel uitbaters als consumenten spelen hier een actieve rol in.

Om deze initiatieven te financieren, werd een budget van 350.000 euro ter beschikking gesteld, dat de drie steden onderling verdelen. De drie projecten zijn intussen opgestart en lopen nog tot september 2023. “Met deze projecten spelen we gericht in op een tendens in het zwerfvuilprobleem”, zegt Els Gommeren, coördinator van Mooimakers. “Het wordt voor ons en de steden een heel belangrijk leerproces. We gaan de projecten dan ook van dichtbij monitoren om onze bevindingen mee te kunnen nemen naar initiatieven in de toekomst.”

 

Herbruikbare verpakkingen en extra vuilnisbakken

De drie steden kozen elk een aantal locaties uit waar handelaars afhaalproducten verkopen, consumenten graag langer vertoeven en dus ook het gevaar op zwerfvuil dreigt.

Daar worden de komende jaren allerlei initiatieven opgezet die onder meer zullen bestaan uit het stimuleren van handelaars om herbruikbare verpakkingen te gebruiken of extra vuilnisbakken te plaatsen aan hun zaak. Daarnaast zullen ook burgers worden aangesproken en zal er gewerkt worden rond selectieve inzameling in de openbare ruimte. Tot slot is er ook nog het handhavingsaspect dat nog nadrukkelijker zal worden opgevolgd.

“Gent is eind juni al van start gegaan. Intussen lopen ook de projecten in Genk en Roeselare. De monitoring is opgestart en de actieplannen worden geleidelijk aan uitgerold. Stap per stap wordt er gewerkt om de inwoners en toeristen in Gent, Genk en Roeselare een nog properdere stad te geven”, besluit Els Gommeren.