Nieuws & Inspiratie

Wist je dat… … drank en eetverpakkingen in de natuur bijdragen aan de plastic soup?

Winkeltas

In de winkel krijg je tegenwoordig vaker de vraag ‘heeft u een zakje nodig’? En als je er eentje krijgt, is de kans groot dat het eentje van papier is. Het gaat dus de goede kant uit. Nog beter zou zijn dat je gebruik maakt van een herbruikbare winkeltas, die je elke keer om je schouder hangt om je koopwaar in op te bergen.

Maar… er zijn nog heel wat plekken waar we wegwerpplastic krijgen of kopen. Denk maar aan eet- en drankverpakkingen. Goedkoop en gebruiksvriendelijk, dé reden waarom plastic op vele plekken toch nog de standaard is.

Het doel is natuurlijk om géén éénmalige plasticverpakkingen meer te gebruiken, maar tot die tijd is het belangrijk dat als we ze gebruiken, ze op zijn minst juist weggegooid worden: in de vuilnisbak of PMD-zak ermee.

Waarom?

Plastic kan nooit volledig afbreken in de natuur. Ze verweren hoogstens tot ‘microplastics’, hele kleine partikels die vaker en vaker in de magen gevonden worden van dieren. Al spelend zorgt de wind ervoor dat veel van deze plastic verpakkingen in onze waterlopen belanden. Zo vaak zelfs dat wanneer wij vis eten, we meer dan waarschijnlijk ook microplastics binnenkrijgen. Studies wijzen uit dat we zo wekelijks één kredietkaart aan plastic ‘opeten’. Welke impact het exact op onze gezondheid heeft, is nog niet echt geweten, maar als je bedenkt hoeveel schadelijke chemicaliën erin zitten… betekent het vast niet veel goeds.

Een paar interessante cijfers:

  • Op dit moment drijft er al 150 miljoen ton aan plastic in de oceanen. Ook wel de ‘plastic soup’ genoemd. Daar komt naar schatting jaarlijks tussen de 4,8 en 12,7 miljoen ton bij. Dieren raken erin verstrikt en hun biotoop wordt erdoor verstoord.
  • Wist je dat als we 1 miljoen ton aan plastic zouden recycleren dat gelijk staat aan 1 miljoen auto’s van de weg halen (in CO2-termen)?
  • De geschatte kosten van zwerfvuil in zee bedragen tussen de 259 miljoen en 695 miljoen euro.

De Europese Unie stelt als doelstelling om 90% van de drankflessen tegen 2029 in te zamelen en dus te recycleren. Tegen 2025 wil ze ervoor zorgen dat minstens 25% van plastic flessen uit gerecycleerd materiaal bestaat. 30% tegen 2030.

Om dat doel te halen, moeten we dus allemaal samen ons steentje bijdragen: gooi het dus netjes in de juiste vuilnisbak. Of nog beter: probeer het gebruik van wegwerpplastic volledig te vermijden.

Plastic soup