Nieuws & Inspiratie

Wist je dat … lege lachgaspatronen tot explosies kunnen leiden?

Leeg lachgaspatroon in het zwerfvuil

De partydrug lachgas wordt al maar populairder. Naast gezondheidsrisico’s, veroorzaakt het ook serieuze problemen bij de afvalverwerking. Zowel intercommunales, die instaan voor de afvalophaling en -verwerking, als de netheidsdiensten van lokale besturen vinden de lege capsules vaker terug tussen het (zwerf)-afval. Dat kan tot problemen leiden.  

Lachgaspatronen zijn meestal na gebruik niet volledig leeg. Als ze bij het restafval belanden, zorgen de restanten voor explosies in verbrandingsovens en veroorzaken ze schade. In Brussel leidde dit ertoe dat de ovens al meerdere keren 48 uur buiten gebruik zijn door herstellingen. Gemeentelijke netheidsdiensten houden de patronen al zoveel mogelijk apart. Toch is het niet mogelijk om elke vuilniswagen, vuilniszak of vuilnisbak vooraf te controleren.  

Naast deze materiele schade is lachgas ook niet zonder lichamelijke gevaren. Lachgas lijkt een onschuldig middel dat je eenvoudig in een euforische roes brengt. Toch volgen na de roes vaak hoofdpijn, duizeligheid en soms zelf bewustzijnsverlies. Langdurig gebruik kan zelfs tot bloedarmoede of verlamming leiden. 

Vind je lege lachgaspatronen tijdens je zwerfvuiltocht, zamel ze apart in. Je kan ze rechtstreeks naar het recyclagepark brengen waar ze bij het Klein Gevaarlijk Afval horen. Of vraag na bij jouw gemeente of stad waar je de lege patronen kan binnenbrengen of achterlaten.

Samen voor een proper park

Download de affiche en hang ze op bij de ingang van het park.