Nieuws & Inspiratie

Zwevegem zet in op Mijn Mooie Straat

Mijn Mooie Straat Zwevegem

Sinds begin 2022 werkt Zwevegem met Mijn Mooie Straat. Met de hulp van het platform brengen ze de openbare netheid in kaart, beheren ze het en sturen ze bij waar nodig. Ook de openbare vuilnisbakken in de gemeente brachten ze in kaart en volgen ze op via de vuilnisbakkenplan-module.

Uitbreiding voor vrijwilligers/burgers

Vorig jaar werd Mijn Mooie Straat nog enkel gebruikt door de gemeente zelf. Er kwamen zo'n 433 meldingen van sluikstort en zwerfvuil, via allerlei verschillende kanalen, bij de gemeente terecht. De opruimploeg van VZW Talternatief, die voor sociale tewerkstelling zorgt en waarmee Zwevegem al jaren een goede samenwerking heeft, zorgde voor de afhandeling van de meldingen. 

Sinds eind 2021 is Mijn Mooie Straat uitgebreid met een app voor burgers en vrijwilligers. Zwevegem gaat sinds kort ook dat stapje verder. Inwoners kunnen met de app op een zeer eenvoudige manier sluikstort of zwerfvuil melden. De opruimploeg krijgt de melding rechtstreeks digitaal binnen. Hierdoor kan op een snelle en vlotte manier samen met de inwoners gestreden worden tegen sluikstorten en zwerfvuil.

Nieuwe campagne

Met de nieuwe campagne die ook met banners in het straatbeeld wordt aangekondigd, wil de gemeente Zwevegem nog beter samenwerken met de inwoners om sluikstort en zwerfvuil op te sporen. Ook vrijwilligers die geregeld op pad gaan om zwerfvuil op te ruimen, kunnen via de app hun activiteiten registeren. Burgers kunnen meldingen doorgeven via de gratis app Mijn Mooie Straat. Voor wie graag een woordje uitleg wil, organiseert de gemeente een praktische workshop. 

Oude banners

De gemeente vond intussen ook een circulaire oplossing voor de oude banners. Hiervoor werd een samenwerking aangegaan met een lokale organisatie die sociale tewerkstelling verzorgt. De banners krijgen een tweede leven als shopper, totebag of etui. Enkele vrijwilligers die deelnamen aan de lenteschoonmaak tijdens het laatste weekend van maart en een foto bezorgden van hun opruimactie winnen alvast een leuk exemplaar. 

Zwevegem banners