Nieuws & Inspiratie

Opruimactie De Grote Lus zorgt voor 285 km propere wegen

De Grote Lus

Liefst 1.356 vrijwilligers hebben tijdens de Grote Lenteschoonmaak de straten van Menen, Wevelgem en Wervik zwerfvuil vrijgemaakt. Het resultaat is 285 km propere wegen.

Nee tegen zwerfvuil! Dat is het signaal dat Menen, Wevelgem, Wervik en Mirom Menen de afgelopen weken hebben gegeven tijdens de Grote Lenteschoonmaak. Van 18 maart tot 2 april hebben ze de krachten gebundeld in één grote opruimactie: De Grote Lus. Dat is een route van bijna 92 kilometer die zwerfvuilgevoelige locaties met elkaar verbindt. De drie gemeenten gingen op zoek naar 1.000 vrijwilligers die samen de volledige lus wilden opruimen. Een grote opgave volgens sommigen… maar uiteindelijk hebben 1.356 vrijwilligers hun steentje bijgedragen om de volledige lus én 193 extra kilometers zwerfvuilvrij te maken. De opruimactie resulteerde dus in 285 kilometer propere wegen, grachten, pleinen en groenzones. Dat is een afstand van onze regio naar Brussel én terug. In Menen tekenden 664 vrijwilligers present voor 91 km, Wevelgem heeft 277 mensen die de volledige lus van 49 km opgeruimd hebben en voor Wervik waren er 415 deelnemers die 145 km aan straten op zich namen. Als statement tegen zwerfvuil en sluikstort kan dat tellen: liefst 1.356 mensen keuren dit gedrag af en de organisatie wil alle vrijwilligers hiervoor bedanken.

De verwerking van het aantal zwerfvuilzakken is nog volop aan de gang, maar de telling staat intussen op meer dan 300 opgehaalde zakken. Nog maar eens een bewijs dat een actie als De Grote Lus nodig is én nut heeft. Wordt volgend jaar vervolgd! Ook tijdens het jaar kan je het verschil maken als Mooimaker. Je kan je hiervoor registreren bij je gemeente.

Ook vanuit Mooimakers een dikke merci!