Nieuws & Inspiratie

Duffel plaatst grotere vuilnisbakken en sensibiliseert over sigarettenpeuken

Nieuwsbericht  - Duffel

In 2020 is het lokaal bestuur van Duffel ingestapt in een coachingtraject van Mooimakers, met als doel om zwerfvuil en sluikstort tegen te gaan. Als proefproject binnen dit coachingtraject werden er nieuwe vuilnisbakken geïnstalleerd op verschillende probleemzones in Duffel. Wat blijkt nu uit de monitoring van deze zones? Er is opvallend minder zwerfvuil te vinden op deze zones, maar sigarettenpeuken blijven echter wel een hardnekkig probleem.

 

Positief effect

“We merken dat de nieuwe grotere vuilnisbakken uit het proefproject een positief effect hebben. Er is aanzienlijk minder zwerfvuil en sluikstort. De nieuwe vuilnisbakken zullen dan ook over het hele grondgebied van Duffel geplaatst worden. De plaatsing start op maandag 24 april en zal in verschillende fasen gebeuren”, vertelt schepen van technisch centrum Luc Van Houtven.

 

Hardnekkig probleem

“Helaas blijven sigarettenpeuken een probleem. Om dat aan te pakken, rollen we nu een nieuwe actie onder begeleiding van Mooimakers uit. Onze medewerkers van het technisch centrum brengen nieuwe stickers op de vuilnisbakken aan én spuiten wegmarkeringen die de vuilnisbakken, allen voorzien van een uitdoofplaat, extra in het oog doen springen. Op die manier willen we extra sensibiliseren en deze probleemfractie aanpakken”, vult schepen van milieu en natuur Isabel Glorie aan.

“Een mooie en gezonde gemeente met veel groen betekent een gemeente met weinig sluikstort en zwerfvuil. Met deze maatregelen hopen we een stap vooruit te zetten in onze strijd tegen dat rondslingerend afval. Om de hardleerse mensen aan te pakken, zal ook handhaving deel uitmaken van deze actie”, besluit schepen Isabel Glorie.

 

Duffel

Duffel