Acties tegen peuken
Terug naar Peuken
Kenniswijzer > Zwerfvuil > Peuken > Acties tegen peuken

Peuken: een alomtegenwoordig probleem

Een enorm stuk van de zwerfafvaltaart bestaat uit sigarettenpeuken. Als we gaan kijken naar het aantal stuks kunnen we zelfs stellen dat sigarettenpeuken iets meer dan de helft van al het zwerfvuil op straat beslaat. Het is dus niet meer dan normaal dat ook een groot deel van anti-zwerfvuilcampagnes zich ertegen inzet. 

Het grootste probleem aan peuken is dat ze overal kunnen voorkomen: op straat, in de natuur, op evenementen, in treinstations, langs snelwegen… Er is dus ook geen sprake van één allesomvattende oplossing voor dit probleem. Men moet eerst de specifieke situatie analyseren en beoordelen, waarna er gezocht kan worden naar de meest effectieve oplossing. We bespreken er een paar: 

 

Winkel – Wandelstraten 

  • Straatstofzuiger: Met een veegmachine lukt het vaak niet om peuken gemakkelijk op te ruimen, aangezien ze blijven vaststeken tussen de klinkers. Manueel alle peuken oprapen is dan weer zeer arbeidsintensief. De beste oplossing is dus een straatstofzuiger, hoewel die oplossing vrij kostelijk kan zijn. 
  • Inwonerparticipatie: Buurtbewoners staan vaak te springen om mee een handje te helpen als het gaat om zwerfvuil. Zo heeft Antwerpen zijn inwoners ingeschakeld om boomspiegels (het kleine tuintje rond een stadsboom) te adopteren, waarbij de desbetreffende buurtbewoners verantwoordelijk zijn om de boom in kwestie proper te houden. 
  • Charter met handelszaken: Het is zeer gemakkelijk om een groot publiek te bereiken via horecazaken. Zij beschikken vaak over een vast cliënteel dat aangesproken kan worden op een directe manier: denk aan bierviltjes op café, posters aan de ramen van een bakker… Het is daarbij natuurlijk essentieel om het engagement van de uitbater te hebben, en dat officieel vast te leggen in een charter. 
  • Peukenpalen op hotspots: Op probleemlocaties hoef je vaak niets meer te doen dan een gepast alternatief te voorzien. Een peukenpaal, vuilbak, of zelfs een peukentegel zijn allemaal degelijke oplossingen voor het hardnekkige probleem. 

 

Evenementen 

  • Rokerszones: Als er slechts enkele zones zijn waar je mag roken op je evenement verklein je letterlijk het probleemoppervlakte. Duid de zones goed aan voor de aanwezigen via een plattegrond en met pictogrammen. 
  • Peukenpalen: Zoals we reeds hebben besproken is het essentieel om een alternatief aan te bieden aan rokers om hun peuk weg te kunnen gooien. Peukenpalen zijn handig voor evenementen omdat ze duidelijk zichtbaar en mobiel zijn. Ook de locatie van de paal is zeer belangrijk: plaats het waar mensen vaak stilstaan of wachten. 
  • Zakasbakjes: Individuele draagbare zakasbakjes zorgen ervoor dat rokers zich niet meer hoeven te verplaatsen om hun peuk weg te gooien, maar die gewoon in hun zak kunnen steken. Het is echter nodig om de nodige uitleg te verschaffen bij de zakjes, zodat alleen mensen die écht behoefte hebben aan een zakasbakje er ook eentje in ontvangst nemen. 
Zakasbakjes

Met dit kleine zakasbakje kan je je peuken hierin kwijt. Je kan het zakje ledigen in de vuilnisbak en het nadien hergebruiken. 

Volgend artikel
Peukenaanpak Roeselare