Peukenproblematiek daalt door rookvrije speelterreinen te installeren in Eeklo
Kenniswijzer > Zwerfvuil > Peuken > Peukenproblematiek daalt door rookvrije speelterreinen te installeren in Eeklo

In de zomer van 2021 besloot coachinggemeente Eeklo om de speelterreinen rookvrij te maken in het kader van Generatie Rookvrij. Deze organisatie vertrekt vanuit het standpunt dat zien roken, doet roken en dat kinderen dit gedrag kopiëren. Als kinderen (jong)volwassenen zien roken, dan wekt dit de indruk dat roken een normaal en aangenaam onderdeel van het leven is in plaats van een dodelijke verslaving. Bijkomende stimulans voor Eeklo was de mogelijke impact op de peukenproblematiek in de speelterreinen. 

Dalend aantal Peuken 

Naast de doelstellingen nastreven van Generatie Rookvrij, had deze actie ook daadwerkelijke een positief effect op het aantal peuken dat teruggevonden werd in de omgeving van de speelterreinen. Vanuit het coachingtraject werden er metingen gedaan voor en na het rookvrij maken van de speelterreinen en de eerste resultaten oogden alvast positief. Het rookvrij maken van de speelterreinen werd gecommuniceerd via een spandoek en een communicatiebord (zie hier beneden). 

Generatie Rookvrij Eeklo

Meetstrategie 

De nulmeting van de peuken werd georganiseerd vóór het plaatsen van de communicatieborden. Er werd gestart met een grondige opkuis van de geselecteerde looplijnen.  Er werden drie zones geselecteerd.

Heldenpark (looplijn tussen haag en dakplatanen) – Reeks 3 

Eeklo 1

 

Platanen: looplijn rond de speelzone/zandbak – reeks 2 

Eeklo 2

Feltreplein: looplijn vooraan speelplein en zijkant petanque – reeks 1 

Eeklo 3

Over een periode van 3 weken tijd voerde Eeklo 3 metingen uit. De eerste telling na het plaatsen van de borden gaf een daling mee van -50%. De metingen die daarop volgden toonden aan dat de dalende trend van het aantal aanwezige peuken t.o.v. van voor de ingreep bleef behouden. In de looplijn tussen haag en dakplatanen aan het Heldenplein was de daling het grootst.

Eeklo cijfers

Conclusie

Het installeren van een rookvrije zone zorgt ervoor dat de peukenproblematiek in deze zone significant daalt. De gezondheidsdoelstellingen die hiermee worden nagestreefd, zijn een extra pluspunt.

 

Bekijk het communicatiemateriaal rond peuken