Peer pakt peuken aan met ludieke actie
Kenniswijzer > Zwerfvuil > Peuken > Peer pakt peuken aan met ludieke actie

Naar aanleiding van de vijfde Week van de Handhaving, ging de stad Peer de strijd aan met peuken. En dat deed ze op een wel heel ludieke manier. Elke peuk die op de grond belandt, moet namelijk opgeruimd worden. En om daar meer aandacht aan te besteden, ging een heuse 'peukenploeg' aan de slag om de stad peukenvrij te maken en voorbijgangers aan te spreken. 

"Aandacht, aandacht, hier zijn we weer met de Peerse peukenploeg!"

Acteurs verkleed als schoonmaaksters spraken tijdens de wekelijkse markt rokers aan om hun peuken niet zomaar op straat te gooien. Daarnaast boden ze hen een zakasbakje aan waarin ze hun peuken kunnen bewaren tot ze een vuilnisbak tegenkomen. Met enthousiasmerende leuzes als "Waar zijn de Peerse peukenpotjes? Hier zijn de Peerse peukenpotjes!", maakten de acteurs de voorbijgangers op een ludieke manier attent voor de problematiek en boden hen in een klap dan ook de oplossing aan. 

Opruimploeg

Tijdelijke peukenpalen

Naast een ludieke 'opruimactie' bracht de stad ook op drie plaatsen tijdelijke peukenpalen aan:

  • aan de hoofdingang van 't Poorthuis
  • bij Toerisme Peer
  • aan de ovonde (= ovale rotonde) 'Pol Kip'.

Zo'n peukenpaal heeft een smalle opening die de sigarettenpeuken uit het zicht houdt en de verspreiding van de onaangename geur verhindert.

Op die manier hoopt de stad snel en efficiënt komaf te maken met peuken op de grond. 

Mooi gebaar

Je stad, gemeente of buurt bedanken om hun sigarettenpeuken niet op de grond te gooien? Dat kan via onderstaande affiche!