Nieuws & Inspiratie

Vijf dingen die je moeten weten over je afval op vakantie

Buren praten met elkaar

Vakantie in zicht? Check dan zeker nog even deze afvaltips. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan.

 

1. Schakel de buren in

Stel: je vertrekt op vakantie net twee dagen voor de afvalophaling. En het laatste waar jij zin in hebt, is een stinkende vuilniszak bij je terugkeer. Snel al op de stoep droppen? Geen goed idee en bovendien is het niet toegelaten. Huisvuilzakken ontsieren de straat en kunnen voor overlast zorgen wanneer het fel waait, of wanneer dieren de zakken openscheuren. Vraag dus je buren (of iemand anders) om jouw vuilniszak of afvalcontainer op het juiste moment buiten te zetten.
 

2. Geef je afval geen lift naar de vuilnisbak 

Geen zin in achterblijvend afval wanneer je op vakantie vertrekt. Prop je afval niet in een straatvuilnisbak of een andere openbare vuilnisbak onderweg. Dit is een vorm van sluikstort en dus strafbaar. Koop eventueel een kleinere restafvalzak en vraag je buren of familie om die buiten te zetten op het juiste moment. Dit geldt ook voor je terugreis. Huur je een vakantiehuisje of heb je een tweede verblijf, check dan vooraf de lokale afvalregels. Vaak zijn er in populaire vakantieregio's openbare containers of afvalstraatjes. Zijn die er niet, ga dan na bij de verhuurder waar je je afval best achterlaat. Laat je afval in geen geval onderweg achter en drop het ook niet in een vuilnisbak (vb. bij een snelwegparking).
 

3. Niet door het raampje

Appeltje gegeten in de auto? Of blikje frisdrank gedronken? Gooi je klokhuis of blikje niet door het raampje. Hou al je afval bij in een afvalzakje tot op je eindbestemming. Met deze life-hack vergeet je nooit nog een afvalzakje.
 

4. Déchets, Abfall, rifiuti of residuos.

Doe net als thuis en sorteer je afval zo goed mogelijk. Informeer je over de afvalregels in het land waar je naartoe reist. Sorteerregels verschillen van land tot land. Zo mag je in Frankrijk vb. papier en verpakkingen samen inzamelen. Lees dus zeker goed de labels op de openbare vuilnisbakken, vraag raad aan de verhuurder of aan een local. Laat je afval zeker niet rondslingeren.
 

5. Ga voor zero waste

Wil je op vakantie zonder afvalstress, kies dan zo veel mogelijk voor herbruikbaar. Neem snacks voor onderweg mee in een brooddoos of koekendoos. Vergeet ook zeker geen waterfles of herbruikbare koffiebeker. Zo kan je alvast de weg naar je vakantieverblijf afvalvrij doorkomen.