Twee tot drie keer per maand gaan twee vriendinnen uit Hamme zwerfvuil rapen in hun buurt. En dat doen ze met handschoenen maar zonder grijper. Zo maken ze van hun opruimroute een echte fitnesssessie. “Rekken en strekken noemen we het. Onze tong moet op onze tenen hangen als we klaar zijn. We staan soms in spreidstand over een beek om het laatste flesje of snoeppapiertje mee te nemen”, vertelt Inge lachend. Dat ze veel plezier hebben tijdens hun rondes is een feit. “We hebben al veel gelachen, we doen alles met de nodige humor. Maar uiteraard kunnen we ook eens goed vloeken of kwaad zijn als we weer poepzakjes zien liggen”.
“Als ik buiten ben, ben ik aan het scannen”
Toch draaien hun opruimrondes niet rond humor en beweging alleen. “We willen een mentaliteitsverandering aanzwengelen,” vertelt Inge. “We geloven dat je vanuit een klein initiatief kan beginnen en zelf het voorbeeld kan geven. Toen we langs de school passeerden, spraken kleuters ons van achter de omheining aan. Ze vroegen wat we deden en wilden meedoen. Toen begonnen ze papiertjes te rapen. Daarvoor doen we het. We willen dat de wereld mooi is voor hen.”
Dat engagement voor hun buurt namen ze over van een gezamenlijke vriend. “Een tijd geleden overleed een vriend van ons. Hij engageerde zich ook voor zijn buurt. Na zijn begrafenis hebben we onmiddellijk beslist dat wij dat zouden verderzetten. Dat buiten zijn en in de buurt zijn hielp me ook. Mijn ouders waren kort ervoor ook overleden, en het was veel om te verwerken.” Vanaf dan gingen de twee vriendinnen regelmatig samen op ronde om afval te rapen.
Veel voldoening
Inge en Grietje doen intussen al veel meer dan enkel opruimen. Ze hebben een nauw contact met de gemeente, kaarten problemen aan en doen suggesties voor acties rond zwerfvuil. “Na elke ronde schrijven we onze bevindingen op, en denken we na over wat we zouden kunnen doen. Zo kaartte ik bij de gemeente aan dat een braakliggend terrein er altijd vuil bij lag. Intussen hebben ze dat aangepakt. Zodra ik buiten ben, ben ik aan het scannen.” Inge en Grietje hebben nog heel wat ideeën : Een flyer voor buurtbewoners maken, een actie waarmee we mensen kunnen belonen als ze het goed doen, veldbloemen zaaien in bermen waar altijd afval ligt, peukenemmers bij de cafés… “Ik vind dat er meer daden nodig zijn dan woorden.”
Hun vrijwilligerswerk zorgt zo voor veel voldoening: “We hebben soms fijne babbels met bewoners die we onderweg tegenkomen. Ook al hebben we maar 1 of 2 mensen (maar het zijn er zeker meer) kunnen overtuigen, het is het waard. Het sociale aspect en het creatieve aspect, zijn voor mij heel belangrijk. Het geeft veel voldoening om dit te doen.