Container-upgrading
Kenniswijzer > Hotspots > Glas- en textielcontainers > Container-upgrading

Het doel van de container-upgrading is burgers te ontmoedigen om afval illegaal bij de glas- of textielcontainers te plaatsen. Een mooie omgeving doet de waardering voor de omgeving toenemen en remt het ontstaan van zwerfvuil en sluikstort af. Door middel van container-upgrading kan je de omgeving van je site mooier maken en kunnen het aantal bijplaatsingen en de kosten voor het opruimen aanzienlijk verlaagd worden.  

Container-upgrading kan gebeuren door:  

1. Verfraaiing   

Verfraai de afvalverzamelpunten met grote foto's of beschilderingen (bijvoorbeeld op de containers zelf, op de muren of de ondergrond. Afvalintercommunale Interrand ging aan slag met bloemenstickers met de tekst: Ik ben opgefleurd, hou me netjes.

ondergrondse container Hasselt

Hasselt

2. Vergroening 

Je kan de omgeving van je glascontainer verfraaien door associaties met de natuur te maken. De CityGard van Room for Concepts bestaat uit een stevige bak met echte beplanting. Naast reductie van het aantal bijplaatsingen zorgt het voor vergroening van de stad, wateradaptatie, burgerparticipatie en het maskeren van afvalgeuren. 

3. Container-wrapping 

Het bovengrondse deel van ondergrondse containers wordt voorzien van container-wrapping. Het doel is het aantal bijplaatsingen te verminderen en tegelijkertijd kan het een informatieve blikvanger worden. 

Intradura - ondergrondse container

Besteed eventueel het ontwerp uit aan een reclamebureau en let op dat de uitstraling past bij het gebied in jouw gemeente. 

Voorkom wrapping rond de inwerpopening omdat het op deze plekken op termijn kan losraken. Meerdere leveranciers van wrapping- en stickermateriaal kunnen container-wrapping aanbieden. 

4. Aandachtspunten/struikelblokken 

Tips voor toepassing van container-upgrading: 

  • Maak goede afspraken met de leverancier over garantie, beheer en onderhoud.
  • Maak vooraf goede afspraken met je afvalinzamelaar en reinigingsdienst over je plannen en de wijze van reiniging.
  • Houd rekening met de toegankelijkheid voor mindervaliden.
  • Overweeg een meting van het effect van de maatregel.