The Litter Challenge 2021
Kenniswijzer > Scholen en verenigingen > Nudging op school > The Litter Challenge 2021

The Litter Challenge is een uniek en innovatief zwerfvuiltraject voor leerlingen uit de 2e en 3e graad secundair onderwijs. Eerst maken de deelnemende jongeren kennis met psychologische technieken om het gedrag van anderen positief te beïnvloeden. Daarna bedenken ze zelf oplossingen om zwerfvuil te vermijden en stimuleren ze positief gedrag bij leeftijdsgenoten.

De deelnemende scholen van het project 'Nudging op School' kregen de mogelijkheid om via Mooimakers mee te doen aan The Litter Challenge. 14 scholen hebben één of meerdere ideeën ingezonden voor de wedstrijd die aan het project gekoppeld is.

We lijsten die ideeën op ter inspiratie voor andere scholen.

1. VLOT! Campus Creo - Lokeren

Het idee van de leerlingen uit Lokeren rond afval ruimen in rivieren en beloond worden, maakt gebruik van zowel de nudging-techniek als de strategie van directe beloning. Meer info vind je in de inspiratiefiche.

2. Instituut Mevrouw Govaerts - Heist-op-den-Berg

In Heist-op-den-Berg zamelen ze peuken gescheiden in en het juiste gedrag wordt muzikaal beloond. Meer info vind je in de inspiratiefiche.

3. VISO Campus Polenplein - Roeselare

In Roeselare steken ze dopjes in de draakdopper om punten te verdienen, organiseren ze een wedstrijdje rond het vullen van de PMD-zak, bedachten ze een creatieve manier om mondmaskers op de juiste manier weg te werpen en schakelden ze influencers in. Meer info vind je in de inspiratiefiche.

4. WICO Junior Campus - Pelt

In Pelt gingen ze voor een muzikale en sportieve vuilnisbak om op het groepsgevoel in te spelen en zetten ze een bekende persoon in als blikvanger. Meer info vind je in de inspiratiefiche.

5. Busleyden Atheneum Campus Botaniek - Mechelen

In Mechelen gaan ze voor een opvallende fluo vuilnisbak gekoppeld aan social media om het groepsgevoel te versterken. Meer info vind je in de inspiratiefiche.

6. Sint-Martinusinstituut Koekelare

In Koekelare spelen ze darts met kauwgom via de 'sjiekepiek' en droppen ze zwerfvuil in de afvalmeter in de hoop de aangegeven grens niet te overschrijden. Meer info vind je in de inspiratiefiche.

7. Athena Campus Ter Bruyninge - Kortrijk

In Kortrijk hadden ze het idee van een app die mensen met een visuele beperking de weg wijst naar de vuilnisbak. Meer info vind je in de inspiratiefiche.

8. VISO Campus Delbekestraat - Roeselare

In Roeselare surfen ze mee op de TikTok-hype met filmpjes waarin afval op een originele maar juiste manier wordt weg gegooid. Meer info vind je in de inspiratiefiche.

9. Sint-Jozef - Geel

In Geel schakelen ze mascottes Vinnie En Valerie in op social media. Meer info vind je in de inspiratiefiche.

10. Het Spoor  - Mol

Mol stickert zich naar een propere omgeving en installeert een dopjesspiraal. Meer info vind je in de inspiratiefiche.

11. Busleyden Campus Caputsteen - Mechelen

In Mechelen stippelen ze een educatief parcours uit in de strijd tegen zwerfvuil die eindig in een plakmuur. Meer info vind je in de inspiratiefiche.

12. Talentenschool - Turnhout

Ook Turnhout legt de focus op afval uit het water halen en zichtbaar tentoon te stellen. Meer info vind je in de inspiratiefiche.

13. Don Bosco - Halle

In Halle installeren ze een peukentegel aan de schoolpoort. 

14. Sint-Martinuscollege - Overijse

Overijse maakt de gevolgen van zwerfvuil op dieren duidelijk en zet in op een sportieve vuilnisbak. Meer info vind je in de inspiratiefiche.