Infosessies Operatie Proper

Operatie Proper ondergaat een upgrade

Sinds de start van Operatie Proper, schooljaar 2017-2018, is er hier en daar wat gesleuteld aan het project. Na vier jaar is er nood aan een meer grondige vernieuwing.

Op deze pagina vind je de nodige informatie rond de vernieuwing. Via de nieuwsbrief naar scholen en verenigingen en aparte mails naar deelnemers aan Operatie Proper zal hierover gecommuniceerd worden. Zo hopen we dat iedereen op tijd op de hoogte is.

We zijn nog volop bezig met de herwerking. De informatie die momenteel voorhanden is, stellen we op deze pagina ter beschikking. We organiseerden infosessies voor de lokale besturen, zodat jullie bij hen terecht kunnen voor eventuele vragen.

 

Een deel van de principes blijft hetzelfde als voorheen; een deel is gewijzigd. We lichten beide zaken toe.

 

Wat blijft hetzelfde?

  • De algemene flow blijft ongewijzigd. Die wordt in onderstaande figuur weergegeven.
  • Er wordt gewerkt met jaarlijkse actieplannen, per schooljaar. Je stelt die op voor aanvang van of in het begin van het schooljaar, je werkt je actieplan uit tijdens het schooljaar, op het einde ervan rapporteer je en krijg je bij goedkeuring een beloning.
  • De basisvoorwaarde is dat een lokaal bestuur of afvalintercommunale deelneemt aan het project. Het lokaal bestuur/intercommunale volgt de actieplannen op en ondersteunt de deelnemers waar nodig.

 

flow Operatie Proper

 

Wat verandert?

  • Aanpassing deelnemende verenigingen

    Vanaf schooljaar 2021-2022 zullen enkel scholen en jeugdverenigingen kunnen deelnemen aan Operatie Proper. Voor scholen verandert er dus weinig: zowel kleuter, lager als middelbaar kunnen intekenen. Voor de verenigingen en groepen wordt een beperking gemaakt tot jeugdverenigingen.

    Wat wordt verstaan onder jeugdverenigingen?

    • Landelijk erkend jeugdwerk: landelijk georganiseerde jeugdverenigingen, waaronder o.a. de klassieke jeugdbewegingen vallen.
    • Lokaal erkend jeugdwerk – via steden en gemeenten, waaronder jeugdwelzijnswerk: www.desocialekaart.be > Jeugdwelzijnswerk

    Onder volgende criteria:

    • Structurele – dagelijkse, wekelijkse of tweewekelijkse – werking;
    • Als vrijetijdsaanbod;
    • Voor kinderen en jongeren.

     

    Andere verenigingen en groepen kunnen blijvend bij Mooimakers terecht voor ondersteuning.

    Zo kan je:

    • Gebruik maken van het aanbod van Mooimakers om eigen acties te ondernemen:
    • Deelnemen aan een opruimactie van een stad of gemeente in het kader van de Lenteschoonmaak, of aan bv. River Clean Up, World Clean Up Day …
    • Aanmelden als structurele vrijwilliger bij je lokaal bestuur
    • Inspiratie opdoen in onze kenniswijzer

     

  • Opbouw actieplan

    Per schooljaar stel je een nieuw actieplan op. Het actieplan bundelt de acties die je in dit schooljaar wil uitvoeren. Het is een overzicht van het engagement dat jouw school of jeugdvereniging opneemt tijdens het schooljaar.

    • Dat plan bevat maximum 8 actiepunten.
    • We werken met verplichte actiepunten en actiepunten naar keuze. Je kan geen eigen actiepunten meer toevoegen.
    • Bij een nieuwe inschrijving (nooit eerder deelgenomen aan Operatie Proper) of wanneer een deelnemer nooit het actieplan voltooid heeft (dus nooit beloond geweest), geldt een minimum van 7 actiepunten en een maximum van 8 actiepunten in een actieplan. Dus bevat een actieplan van een nieuwe deelnemer 7 verplichte actiepunten en optioneel een achtste vrij gekozen actiepunt erbij.
    • Bij een andere inschrijving (ooit als deelnemer beloond geweest) geldt minimum 5 en maximum 8 actiepunten. In dit geval zijn er 4 verplichte actiepunten, die aangevuld worden met minimum 1 en maximum 4 vrij te kiezen actiepunten.
  • Herwerkte actiepuntenlijst

    De lijst met actiepunten is wat herwerkt. De vroegere actiepunten zijn gescreend en ofwel behouden, aangepast of weggelaten. Er zijn ook nieuwe acties toegevoegd.

    Er zijn twee actiepuntenlijsten: één voor scholen met 21 actiepunten en één voor jeugdverenigingen met 19 actiepunten.

    Bij elk actiepunt is opgenomen welke status het heeft:

    • 4 actiepunten zijn verplicht bij elke inschrijving - blauw
    • 3 actiepunten zijn verplicht bij een nieuwe inschrijving - groen
    • de rest is vrij te kiezen - oranje of éénmalig vrij te kiezen - rood
  • Meer ondersteunend materiaal

    Er wordt meer ondersteunend materiaal voorzien voor deelnemende scholen en verenigingen in de vorm van stappenplannen, voorbeelden, sjablonen … Per actiepunt zal je dat materiaal kunnen bekijken en/of downloaden vanaf augustus.

  • Striktere inschrijvingsdeadline

    De inschrijvingsdeadline wordt vervroegd: een actieplan indienen kan van 1 september t.e.m. 31 oktober 2021. Daarna sluiten we de inschrijvingen voor de deelnemers. Van lokale besturen of intercommunales wordt verwacht om zo snel mogelijk de actieplannen te beoordelen, en dat ten laatste op 19 november 2021.

    Let op: enkel als jouw actieplan is goedgekeurd, ben je officieel ingeschreven in Operatie Proper.

  • Andere berekening van de beloning

    De waarde van beloning hangt niet vast aan het aantal leden of leerlingen, maar aan de gekozen actiepunten. De beloning zal variëren tussen €500 en €975.

    De samenstelling van het actieplan zal het exacte bedrag van de beloning bepalen.

    Op het einde van het schooljaar wordt gerapporteerd. Ben je niet in staat geweest een keuze actiepunt te voltooien, dan kan de waarde van dat actiepunt afgetrokken worden van de beloning. Dit geldt enkel voor de actiepunten naar keuze. De verplichte punten vallen hier niet onder, want dat is de basis. Wie de verplichte niet uitvoert, krijgt niets.

  • Werkwijze rapportering

    De rapportering gebeurt via het online systeem. Per actiepunt wordt uitleg gevraagd en eventueel een upload van foto’s of documenten. Zo bewijs je dat je het actiepunt hebt uitgevoerd. In het systeem kan je zien wat er qua rapportering verwacht wordt (foto’s, een verslagje, een formulier …).

    Je zal al vanaf de goedkeuring van het actieplan kunnen rapporteren. Dat betekent dat je niet hoeft te wachten tot april om voor bepaalde actiepunten een rapportering te doen. Doe je dat, dan kan het lokaal bestuur dat of de afvalintercommunale die jouw actieplan opvolgt, meteen ook de rapportering van het actiepunt goed- of afkeuren. Bij afkeuring krijg je de kans om het opnieuw te doen. Bij goedkeuring maakt dat al deel uit van je finale rapportering.

  • Aangepast platform

    Alle veranderingen vergen een aanpassing aan het platform van Operatie Proper. Die aanpassing is momenteel in ontwikkeling. Daardoor is de inschrijvingsmodule voor 2021-2022 nog niet beschikbaar. Er is dus ook geen mogelijkheid tot automatische inschrijving voor huidige deelnemende scholen en verenigingen.

    Vanaf 16 augustus zal de inschrijvingsmodule voor de scholen en jeugdverenigingen open staan. In de loop van juni zal aan elk deelnemend lokaal bestuur of intercommunale een herbevestiging van deelname gevraagd worden.

Waarom zijn de keuzes gemaakt?

  • Er is gekozen voor een meer educatieve insteek met de focus op kinderen en jongeren. Bij scholen en jeugdverenigingen is er ruimte om met de actieplannen aan de slag te gaan, met alle actiepunten. Het verhoogt ook de mogelijkheid om een gerichte aanpak te voorzien, zowel in ondersteuning als in promotie.
  • Het format van Operatie Proper vereist een structurele werking, waaraan scholen en vele jeugdverenigingen voldoen. Andere verenigingen en groepen hebben een andere soort werking.
  • Het beloningssysteem wordt meer doeltreffend: de beloning hangt niet af van het aantal leden of leerlingen, maar wel van de gekozen actiepunten. We werken met een systeem dat gebaseerd is op inspanning en effect op openbare netheid. Zo heeft bv. een actiepunt met een hoog effect en een hoge inspanning meer waarde dan één met een laag effect en gemiddelde inspanning.
  • Door de inhoudelijke herziening van de actiepunten hopen we dat scholen en jeugdverenigingen voldoende uitgedaagd worden om in Operatie Proper te stappen of om er verder mee aan de slag te gaan. Er wordt aan iedereen een basisinspanning gevraagd, maar er is verdieping mogelijk voor wie dat wil. Uiteindelijk zullen deelnemers een actieplan op maat kunnen samenstellen.
  • Operatie Proper is jaar na jaar gegroeid en gaandeweg is het online platform aangepast om te voldoen aan de noden. Een aanpassing drong zich op. We willen een meer gebruiksvriendelijk systeem voor zowel de ondersteunende lokale besturen als voor de deelnemende scholen en verenigingen.

 

We hopen dat het enthousiasme over Operatie Proper hoog blijft. We zullen proberen iedereen zo goed mogelijk in het vernieuwde project te loodsen. Geef ons daar echter nog wat tijd voor, zodat we alle betrokkenen optimaal kunnen ondersteunen.

 

Operatie Proper De Fonkel