Avondlijke ronde tegen sluikafval in Oostende loont
Kenniswijzer > Handhaving > Deelname week van de handhaving op zwerfvuil en sluikstort > Avondlijke ronde tegen sluikafval in Oostende loont

Problematiek

Oostende kampte lange tijd met sluikstorten en zwerfvuil omdat heel wat inwoners hun vuilnis te vroeg of op een verkeerde dag buiten zetten. Hongerige meeuwen prikten de zakken open op zoek naar eten, en dat zorgde voor overlast.
 

Aanpak

Oostende startte in 2014 een samenwerking op tussen de reinigingsdienst, de politie en de gemeenschapswachten van de stad om komaf te maken met het probleem. 

Twee keer per maand rukt een team ’s avonds uit om te controleren op vuilniszakken in de straten. Overtreders krijgen een GAS-boete gepresenteerd. Jacob Vandendriessche van Stad Oostende: “We gaan de straat op met een politieagent of een gemeenschapswacht, een vrachtwagen met bestuurder en iemand die het sluikafval inlaadt. Zo kammen we elke keer een andere wijk uit.”
 

Resultaat

De actie heeft duidelijk een sensibiliserend effect op de inwoners. “Het resultaat was meteen zichtbaar in het straatbeeld; hoe langer het initiatief loopt, hoe minder sluikstorten we aantreffen”, vertelt Jacob Vandendriessche. “In het begin gingen we elke week de straat op, nu nog maar twee keer per maand. Toch zijn er enkele hardnekkige overtreders die erover waken dat ze in hun sluikstortzakken geen adresgegevens achterlaten, zodat we hen niet kunnen beboeten.” In Oostende werken verschillende stadsdiensten samen om zwerfvuil en sluikstorten te handhaven. Die bundeling van krachten mist zijn effect niet en is cruciaal om het probleem aan te pakken.