Combineer ontspanning en opruimen
Kenniswijzer > Scholen en verenigingen > Samen met de buurt > Combineer ontspanning en opruimen

Het combineren van ontspanning en opruimen kan je op verschillende manieren.

Sport en opruimen

  • Joggen: Joggen of hardlopen en tegelijkertijd vuil rapen is een optie. Ondertussen is deze trend van Zweedse origine ook bekend onder de naam Plogging.  De term is een samenvoeging van ‘jogging’ (joggen) en het Zweedse ‘plocka’ (verzamelen).
  • Wandelen: naast fietsen behoort wandelen tot één van de favoriete sporten van de Vlamingen. Het fijne aan deze sport is dat deze gemakkelijk met iets anders gecombineerd kan worden. Sommige burgers ruimen afval op tijdens hun dagelijkse wandeling, anderen nemen deel aan een gecombineerd evenement waar men wandelt en opruimt tegelijk. Hier kunnen we dan spreken van plandelen. Heb je een hond? Dan kan je ook aan ‘dog plogging’ doen. Neem naast je poepzakjes ook een afvalzak mee en je grijper om afval van de grond te rapen, en je bent vertrokken. Let wel op dat je hond niet aan afval gaat knabbelen of voorwerpen probeert op te eten.
  • Kajakken: kajakken en tegelijkertijd waterlopen en hun overs van zwerfvuil bevrijden wordt ook door verschillende sportclubs beoefend, zoals de kajak-club van Kortrijk. Dat wordt dan plajakken.

Mooimakers nam dit idee als uitgangspunt voor haar lenteschoonmaak-campagne in 2021. Hier onder de campagnebeelden

Ontspanning en opruimen

  • Ruim op tijdens je uitstap. Naast zelf geen zwerfvuil te creëren kan je ook actief op zoek gaan naar zwerfvuil tijdens je uitstap en het opruimen. Dit kan tijdens een strandwandeling of een parkbezoek.
  • Opruimactie tijdens geocaching is ook een mogelijkheid. Geocaching is een wereldwijde schattenzoektocht waar de digitale en de echte wereld elkaar tegenkomen, op basis van gps-coördinaten. Via deze coördinaten en je smartphone kan iedereen makkelijk aan de slag gaan met geocachen. Het jagen op schatten kan gecombineerd worden met het rapen van zwerfvuil.

 

Roep je omgeving op om het proper te houden

Ook zonder actief op te ruimen, kan je mee voor een propere omgeving zorgen: door zelf geen zwerfvuil te veroorzaken. Roep je omgeving op om hetzelfde te doen via ludieke affiches of social posts. 

'Samen voor een propere omgeving' - communicatiepakket