Gedragsbeïnvloeding door positieve associaties te maken
Kenniswijzer > Zwerfvuil > Gedragsbeïnvloeding > Gedragsbeïnvloeding door positieve associaties te maken

Als je aan gedragsbeïnvloeding wil doen, is één van de mogelijkheden het maken van positieve associaties. Een term roept bepaalde associaties op of niet. Dit wil zeggen dat je moet bewaken dat je de juiste associaties legt. Als je een nette omgeving wil promoten, mag je geen afval op straat laten rondslingeren, maar een geur van poetsmiddel verspreiden, zichtbaar opruimen of andere positieve associaties maken. 

Een positieve associatie maken, kan er voor zorgen dat mensen het juiste gedrag gaan vertonen. In Antwerpen en Genk werd het juiste gedrag dan ook beloond en dit op een wel zeer originele manier, nl. via een flashmob.

De flashmobs waren ontworpen om bewustwording rond zwerfvuil te creëren en gedrag te beïnvloeden door mensen op een verrassende en leuke manier te betrekken bij het probleem van zwerfvuil (positieve associatie). Wanneer iemand een stuk zwerfvuil oppakt en weggooit, wordt dit positieve gedrag beloond met een spontane dans-act van voorbijgangers. Zo willen ze mensen aanmoedigen zwerfvuil op te ruimen en anderen inspireren hetzelfde te doen.

Op de Antwerpse Rooseveltplaats kreeg een vrouw een flashmob als beloning omdat ze een papiertje in de vuilnisbak gooide. Bekijk hier het filmpje.

Flashmob Antwerpen vuilnisbak

In Genk werden de aanwezigen eveneens getrakteerd op een flashmob. Tijdens de flashmob gooide een actrice bewust vuilnis op de grond om aandacht te trekken. Wanneer een voorbijganger het vuilnis opraapt en in een vuilnisbak gooit begint een groep voorbijgangers, onopvallend onderdeel van de menigte, plotseling te dansen. Dit creëert een verrassend en positief contrast dat de aandacht van omstanders trekt.

Zo ontstond er een verhoogde bewustwording rond zwerfvuil in de straten van Stalenstraat en Vennestraat. Mensen zijn getuige van het positieve gedrag van het oprapen van zwerfvuil en het weggooien ervan, wat hen aanmoedigt om hetzelfde te doen. De flashmob genereert gesprekken en discussies over het probleem van zwerfvuil en hoe het kan worden verminderd. Het draagt bij aan het creëren van een positieve sociale norm waarbij het opruimen van zwerfvuil als wenselijk gedrag wordt beschouwd.

Flashmob Genk