Hoe geef je als school of vereniging een sensibiliserende actie vorm?
Kenniswijzer > Scholen en verenigingen > Lesmateriaal > Hoe geef je als school of vereniging een sensibiliserende actie vorm?

Zet je met je school of je vereniging al sterk in op de aanpak van zwerfvuil, maar wil je ook de buurt of andere betrokkenen meekrijgen? Dan kan je een sensibiliserende actie organiseren. Hoe je dit aanpakt en enkele inspirerende voorbeelden lees je hieronder.

Aanpak

Bepalen van de actie 

  • Maak een stuurgroep voor de actie. Dat kan een mengeling zijn van leerkrachten en leerlingen of leden en leiding/trainers. 

  • Bepaal het doel van de actie: Wat is het probleem? Wat wil je aanpakken? Welke situatie wil je verbeterd zien?

  • Bepaal de doelgroep van de actie: Wie willen we bereiken? Eigen leerlingen of leden, buurtbewoners, ouders, leveranciers, bezoekers van gedeelde infrastructuur …  

  • Wat is de boodschap die we willen overbrengen? Probeer die zo gebald mogelijk te formuleren. Onthoud dat positieve boodschappen meer effect hebben dan negatieve boodschappen.  

  • Bepaal de vorm van de actie: Wat gaan we doen? Zijn er nog geen ideeën, dan houd je een brainstorm. Zijn er wel ideeën, dan kan je een stemronde houden. Dat doe je binnen de stuurgroep of trek je open naar alle leerkrachten en leerlingen of leden en leiding/trainers. 

  • Via welke kanalen wil je je boodschap bij de doelgroep krijgen? Wil je werken met affiches, social media, persactie …? Is de keuze van de kanalen geschikt om de doelgroep te bereiken? 

Voorbereiding 

Tref alle voorbereidingen qua materiaal, communicatie … Verdeel de taken onder de stuurgroepleden en/of andere personen. 

Actie uitvoeren 

Organiseer de actie. Neem zeker foto’s.  

Nazorg en evaluatie 

  • Maak een verslagje van wat er goed liep en wat nog beter kon. Ga na of je actie effect had. Evalueer met ander woorden de actie binnen de stuurgroep. 
  • Deel foto’s via interne kanalen en social media. Zo verspreid je je boodschap nog breder. Vergeet #mooimakers niet! 

Inspiratie

Krijttekening aanbrengen 

Boodschappen om zwerfvuil aan te pakken verschijnen vaak op affiches, borden en panelen. Maar ook via leuke krijttekeningen kunnen kinderen en jongeren een boodschap tegen zwerfvuil kwijt en zo fleuren ze meteen de straat op! 

Inspiratie vind je onder krijten en kleuren tegen zwerfvuil.

Krijttekening 1 Krijttekening 2 Krijttekening 3

Voorbeelden: Campus Kajee Schoten en GBS De Plataan Merchtem

Crime scene van zwerfvuil

Stad Gent en IVAGO hielden in mei 2022 een opmerkelijke sensibiliseringscampagne. Op alle 5 locaties werden er 'crime scenes' gemaakt. In heuse Hollywoodstijl tekende Ivago de verschillende misdaadplaatsen af met krijt alvorens ze op te ruimen. Zo kon iedereen zien hoeveel afval er op de grond terecht komt.

Zet je in je buurt ook zo'n actie op, overleg dan eerst even met je lokaal bestuur. Iets markeren met krijt is geen probleem, maar niet overal is het toegelaten om spuitsjablonen aan te brengen.

Crime Scene Gent

Posteractie 

Geef je leerlingen of leden de opdracht om een affiche te ontwerpen tegen zwerfvuil. 

Je kan de opdracht verfijnen: 

  • Welke fractie(s)? Alles of kies je een fractie? Kauwgom, blikjes, peuken …? 
  • Welke boodschap? 
    • afval meenemen 
    • herbruikbaar materiaal gebruiken 
    • afval in vuilnisbak gooien 
    • afval niet op de grond gooien 
    • … 

Zodra de affiches klaar zijn, afficheer ze op een zichtbare plaats voor voorbijgangers.

poster 1 poster 2 poster 3 poster 4

Voorbeelden: GO! Miro Hamme - KLJ Essen - GBS De Plataan Merchtem - GBS De Kleine Held Eeklo

Opruimactie organiseren met de buurt 

Organiseer een opruimactie waaraan ook de buurt en/of ouders kunnen deelnemen. Bekijk zeker onze handleiding voor een opruimactie

Je kan een opruimactie in eender welke periode organiseren, maar twee momenten in het jaar zijn een aanrader: in maart tijdens de Lenteschoonmaak en in september op World Cleanup Day! Dan kan je meesurfen op de algemene promotie. 

Zwerfvuilbuis of -monster 

Als je regelmatig gaat opruimen, dan verzamel je behoorlijk wat afval. Je kan dat afval tentoonstellen aan de buurt. Dat kan via een doorzichtige plastieken buis waar het zwerfvuil in verzameld wordt. Of dat kan via het creëren van een zwerfvuilmonster. Leerlingen of leden kunnen met het verzamelde zwerfvuil van een bepaalde periode een creatuur maken. 

Zorg ervoor dat het afval niet opnieuw zwerfvuil wordt …  

Andere actie 

Je kan uiteraard nog een andere actie uitwerken. Zoals het wijkcomité van de Voetbalwijk in Lokeren deed. Zij organiseerden een schattenjacht door de wijk met aandacht voor de afvalproblematiek. 

Bedenk je zelf een originele actie, bezorg ons dan de info erover. Misschien krijgt het ook een plaatsje op onze Kenniswijzer als inspirerend voorbeeld. 

schattenjacht_voetbalwijk

Voorbeeld: Voetbalwijk Lokeren