Interza vat sluikstorters met wildcamera’s
Kenniswijzer > Sluikstort > Sluikstortbeleid > Interza vat sluikstorters met wildcamera’s

Aanpak

Sinds januari 2019 staat Interza in voor de opruiming van sluikstorten in Steenokkerzeel. Alle meldingen en opruimingen worden geregistreerd. Per kwartaal wordt op basis van deze data een rapport opgemaakt. Deze cijfers leggen een stevige basis voor data-based governance. Sinds najaar 2019 zijn de mobiele camera’s van Interza in werking. Zij worden ingezet op de meest geplaagde locaties en opgevolgd door een gespecialiseerde medewerker binnen Interza. Betrapte daders worden vervolgd en krijgen een GAS-boete en opruimkost aangerekend.

In 2019 lag de focus op twee hardnekkige hotspotlocaties: Brembosstraat en Ravaartstraat, twee landelijke wegen zonder sociale controle. Inzet van de mobiele camera was niet succesvol aangezien er werd gesluikstort op een te lange strook. Een vaststelling op heterdaad lukte niet.

In plaats daarvan werd een reeks wildcamera’s met nachtzicht opgesteld (Interza beschikt over 8 camera's). Op deze manier stond op een budgetvriendelijkere manier een grotere oppervlakte onder toezicht. Wildcamera’s zijn goedkoper dan mobiele camera’s en kunnen onopvallend geplaatst worden. De beeldkwaliteit bij daglicht is goed. Bij het vallen van de avond schakelt de camera over op zwart-wit beelden. Deze zijn zeer helder, maar de gebruikte modellen gaven problemen bij tegenlicht. De camera’s worden geplaatst door dezelfde medewerker die ook de sluikstorten opruimt, en na een tweetal weken opnieuw verwijderd.  Deze arbeider kent het terrein het best en weet hoe hij de camera moet richten om een nummerplaat te filmen.

Na melding van een sluikstort bekijkt een administratieve medewerker de beelden en maakt een Gas-pv op indien er een dader geïdentificeerd kan worden. Deze handhaving werd gecombineerd met communicatie ter plaatse aan de hand de bermborden ‘vervuiler u wordt gespot’.

 

Resultaat

Deze strategie heeft gewerkt: er werden effectief een aantal sluikstorters betrapt.

 

Aandachtspunten

  • Je kan de camera’s enkel inzetten op plaatsen waar weinig verkeer komt. Het blijft ook een uitdaging om de camera zo te richten dat je de sluikstortdaad kan filmen. Meerdere camera’s op een rij plaatsen bleek hier een succesvolle strategie te zijn. 
  • Soms rijden voertuigen te snel voor de camera om een foto te maken van de nummerplaat
  • Het grootste probleem zit hem bij het nachtzicht. De meeste sluikstorters die we wilden betrappen, storten ’s avonds met de auto. Alleen, de koplampen zorgen voor tegenlicht, waardoor de nummerplaat niet langer leesbaar is. Mogelijk kan een technische verbetering aan de camera’s hier beterschap in bieden, maar daar werd nog niet in geïnvesteerd.

 

Budget

  • Wildcamera: ca. 700 euro per stuk
  • 30 stickers ‘vervuiler gespot’: ca. 70 euro

 

Evaluatie

De wildcamera’s kunnen een handige tool zijn in de handhaving van sluikstorten, maar sluikstortlocaties moeten voldoen aan redelijk wat voorwaarden om hun inzet tot een succes te maken: weinig passage, een omgeving waar de camera’s onopvallend geplaatst kunnen worden, de sluikstorten gebeuren bij daglicht. Of ze gebeuren ’s nachts door voetgangers of fietsers, maar dit geeft dan weer nieuwe uitdagingen inzake identificatie.

Aangezien niet zo veel sluikstortlocaties voldoen aan al deze voorwaarden, worden de wildcamera’s beperkt ingezet. Op die locaties hebben ze wel al geleid tot vaststellingen.